Paolo Macchiarini ska bygga upp Migrationsverkets nya forskningsavdelning.

Macchiarini blir forskningschef på Migrationsverket

10 oktober 2016

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini blir chef för en ny forskningsavdelning på Migrationsverket. Avdelningen ska undersöka möjligheterna med teleportering och andra ”alternativa avhysningsmetoder”.

I takt med att allt färre flyktingar får stanna i Sverige har också kostnaderna för utvisningar skenat i höjden. Ofta används specialchartrade flygplan för att skicka tillbaka flyktingarna till sina hemländer. Det vill Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Michael Ribbenvik ändra på.

Michael Ribbenvik är tillförordnad generaldirektör på Migrationsverket.
Michael Ribbenvik är tillförordnad generaldirektör på Migrationsverket.

– Vi måste tänka nytt, vi måste tänka radikalt annorlunda. Här är fullt av en massa narcissistiska 80-talister som tycker att utvisningar blir för dåligt ”content” i sina Instagram-flöden för att de ska utföra sina jobb. Jag tror Macchiarini kan tillföra mycket här. Ett mod och ett nytänkande som vi har saknat.

Idag står transportkostnader för en fjärdedel av Migrationsverkets budget. Ribbenvik spår dock att kostnaderna kan öka framöver, och nämner det polska förslaget till ett nytt rörligt system för tvångskvotering av flyktingar som lagts fram inför EU:s ministerråd.

– De stora sprången i mänsklighetens utveckling sker när personer som Macchiarini plötsligt vågar omformulera själva problemformuleringen och initiera ett paradigmskifte. Jag förstår om folk tycker det här låter vågat och spekulativt, men om vi får bara får in en enda fullträff så kan vi kanske kapa transportkostnaderna helt. Det är pengar som då kan läggas på bra integration för de som får stanna. Det här är en satsning på framtiden.

Det är framför allt teleportering som Macchiarinis avdelning ska forska kring. Men även andra idéer, som en uppblåsbar dräkt som kan sjösättas, och på så vis utnyttja världens hav för att återbörda flyktingar billigt, ska undersökas.

Ribbenvik menar att det låg en personlig vendetta bakom beslutet att sparka Macchiarini från Karolinska Institutet, och att det egentligen är Macchiarinis forskningsassistenter som ska bära skulden för felaktigheterna i forskningen kring de konstgjorda luftstruparna.

– Det brast i det vetenskapliga fotarbetet. Forskningsassistenterna gjorde inte sina jobb, de slarvade. Men det ska inte Paolo lastas för. Hans jobb är inte att säkerställa varenda liten detalj – utan att verka på ett högre, mer visionärt plan. Han är den som pekar ut riktningen som de andra ska vandra i – och det var sannerligen en vacker riktning han pekade ut åt Karolinska. Vi hoppas han kan vara en lika upplyst pionjär och nytänkare hos oss på Migrationsverket.

Den italienske kirurgen kommer att påbörja sin anställning på Migrationsverket den 1:a december. Inzoomat har utan framgång sökt honom för en kommentar.

Lars Hansson