Claes Mottig-Bahn vid Y-fronts kampanjmöte på Medborgarplatsen i Stockholm.

Manligt nätverk vill få amma

21 april 2016

Y-front. Så heter det nystartade manskluster som på kort tid värvat rekordmånga medlemmar.
– Manligheten står inför årtusendets förändring. Och vi går först, säger Claes Mottig-Bahn, språkrör.

Nätverket har sin bas i Stockholm. De flesta medlemmarna är yngre nyblivna pappor. Flera av dem hemma med sitt första barn. Claes Mottig-Bahn till exempel.

– Y-front vill lyfta fram och aktivt försvara mäns mjuka värden, säger Claes. Vi är genuint trötta på den förenklade bilden av män som gorillor med bengaler och kronisk ståkuk. Alternativt mjällig kulturkavaj med flicktrosor i innerfickan.

Claes startade Y-front via Facebook i november förra året. Gruppen fick snabbt många yngre manliga tillskyndare. I dag har nätverket över 4000 medlemmar, främst från storstäderna. Och antalet ökar.

– Det finns tydligen ett uppdämt behov. Hipster-idealet är en förvriden sista skälvning av ett hopplöst förhållningssätt till könet och samhället: neanderthalaktig skäggväxt, skogshuggarskjortor, korvtillverkning, hemgjort vikinga-öl. Många av våra nya medlemmar har kastat av sig detta unket ludna, tyngande pansar.

Y-front. Manligt könskromosom och klassik kalsonggylf. Nu i skön förening.

Y-front har som mål att släta ut skillnaderna mellan könen – rent bokstavligt.

– Ett första steg kan vara att göra sig av med all könsstereotyp kroppsbehåring. Vi håller kurser eller ger varandra tips om skonsamma metoder för hårborttagning, eller andra fiffiga vägar till jämlikhetsbefrämjande släthet, berättar Claes.

– Ekologisk nagelvård med mjuk antioxiderande formula gjord på granatäpplekärnolja är ett populärt tema, liksom naken-killyoga och mandala-målning med gojibär.

Mansklustret är, liksom Facebook-gruppen, endast tillgänglig för ”män med vurm för absolut jämlikhet”. Dessutom ”rätten att bära slöja och på sikt även få amma”. De senare kriterierna något anmärkningsvärda för en oinvigd.

– Inte alls! Forskning har visat att män som tar barn till bröstet utvecklar mjölkkörtlar och i vissa fall även dibart sekret. Dessutom ger det barnet unik tidig anknytning till pappan. Självklart ska män och kvinnor dela denna underbara syssla i framtiden, säger Claes Mottig-Bahn.

– Att vi män också vill kunna bära slöja överallt ter sig i sammanhanget som en bagatell – som flera medlemmar för övrigt redan tagit sig förbi. Det vi nu tittar mot är möjligheten att också få föda.

Hur skulle det gå till? Det är ju omöjligt?

– Det sa man också om hjärttransplantationer en gång i tiden. Vi strävar efter ett fullständigt biologiskt jämlikt samhälle. Att föda är en mänsklig rättighet, oavsett kön. Alla ska givetvis erbjudas den möjligheten. Jag kanske inte får uppleva det. Men mina söner Maximillian och Fabius.

Lena Moodyson