En naturlig livmoder – enligt Leif Wikmark.

Norrländsk sankmark ger mystisk njutning

11 april 2017

Inzoomat har åkt med markägaren Leif Wikmark in mot det norrländska inlandet. Vi har kört i 30 minuter från byn Loukkajärvi, 5 mil norr om Arvidsjaur, till mossen där Leif sänkt ner sig själv under tio års tid.

Leif Wikmark.
Leif Wikmark.

– I förra veckan körde jag ut ett japanskt par. Annars är det mest tyskar och ryssar, berättar Leif medan vi vandrar genom den snåriga, oländiga terrängen.

Det är nollgradigt i luften och vi fortsätter i en kvart innan Leif stannar. Han pekar ner mot ett hål i marken, inte större än en halvmeter i diameter. På sin engelskspråkiga hemsida beskriver han det som en ”wild life uretra” och utlovar en ”full body and soul orgasm” för alla som sänks ned i hålet.

– Men ord är fel medium för att beskriva upplevelsen, säger Leif och hänvisar istället till den abstrakta oljemålning som återfinns på hemsidan. En tysk besökare målade den efter ett besök på mossen.

– Ungefär så känns det, säger Leif.

Tysk tolkning av sankmarken.
Tysk tolkning av upplevelsen.

Vi får låna ett par gummistövlar och kliver ner i hålet. Men idag är sankmarken sluten och vi sjunker bara ner några centimeter.

– Det är bara dagarna innan fullmåne som den är öppen, berättar Leif som upptäckte hålet i mossen 1999 när han var ute och jagade med sin strävhåriga tax, Keve. Hunden hamnade i myröppningen och höll på att drunkna innan Leif i sista stund lyckades köra ned handen i vätan och få upp honom.

– Det börja pirrade i hela armen när jag körde hemåt, berättar Leif. I en vecka efteråt hade jag konstant ståpäls. Håret bara stod rakt ut, medan Keve låg i soffan och spann som en katt.

Det är idag ungefär fyra-fem personer i månaden som kontaktar Leif och vill bli nedsänkta. Men under de tio första åren efter upptäckten höll Leif den hemlig.

Till sist blev det moraliskt oförsvarbart att hålla det hemligt

– Jag blev girig, säger han och berättar att mossen långsamt tog över hans liv. Hans spenderade mer tid på mossen än i hemmet, äktenskapet knakade i fogarna. Inte förrän hustrun hotade med skilsmässa började Leif reglera sina besök. I samband med det bestämde han sig också för att berätta för omvärlden.

– Det var en lång inre resa. Men till sist blev det moraliskt oförsvarbart att hålla det hemligt.

Numera erbjuder han transport ut i myrlandet för alla som vill prova. Han lånar också ut utrustning till de som vill bli nedsänkta: en heltäckande kroppsstrumpa och en snorkel för att få luft.

– Det hade känts som koppleri att ta betalt för en sån här grej, säger Leif och berättar att ett rep knyts runt midjan på ”resenären” som sedan sänks ned.

Enligt Leif är hålet förmodligen bottenlöst, men han vet inte med säkerhet. Om upplevelsen blir för stark kan resenären rycka i repet för att bli uppdragen, vilket är rätt vanligt.

– Många överrumplas av kraften i myren, vilket är begripligt. Man måste ta det i flera steg. Sakta jobba sig inåt. Både i sig själv och Moder Jord.

Isadora Johansson