Nya rön: Aristoteles kan ha varit svensk

14 augusti 2016

Nya uppgifter talar för att den kända grekiska filosofen var svensk. Runstensexperten Olaf Árnason pekar ut byn Hasslöv på Hallandsåsen som hans födelseort.

Árnason forskar inom fornnordisk historia på Historiska institutionen vid Lunds Universitet. Nu tror han sig ha funnit bevis för att hallänningen Arvid Stele utvandrade från ett forntida Laholm runt år 493 f Kr, och så småningom blev filosofen Aristoteles. I sin avhandling lyfter han fram en runsten på Hallandsåsen som det tyngsta beviset. Stenen som står mitt på åsen, en kilometer från Hasslöv, har varit känd sedan länge, men ingen har tidigare kopplat inskriptionen till Aristoteles.

Olaf Árnason forskar i fornordisk historia.
Olaf Árnason forskar i fornordisk historia.

”Arvid Stele reste denna sten till farväl för hembygdens hedningar.” En hembygd som Olaf Arnason menar är den ej namngivna nordliga hembygd som Aristoteles nämner i några av sina privata skrifter.

– Egentligen tycker jag inte det är särskilt märkligt. Människor har förflyttat sig över jorden genom hela världshistorien. En svensk filosof i Grekland … Var det inte en svensk som stred med Djingis Khan? Det tycker jag är märkligare i så fall.

Aristoteles anses vara en av främsta antika filosoferna och tecknade en rad framstående verk inom fysik, biologi, metafysik och estetik. Dessa var ofta skrivna i dialogform. Árnason lyfter i sin avhandling också fram det lokala versmåttet Rocameter, som förekommer i en rad halländska folkvisor, som ytterligare ett bevis för Aristoteles halländska härkomst.

– Sångerna framförs som dialoger, där det vanligen är en äldre sångare som svarar en betydligt yngre sångare. De har precis samma uppbyggnad som Aristoteles skrifter. Jag tror knappast det är en tillfällighet.

Runstenen utanför Hasslöv.
Runstenen utanför Hasslöv.

Inom kort ska Olaf presentera sina fynd för det internationella forskningssamfundet i Davos i Schweiz. Han förutspår att hans föreläsning kommer att bli forskarkonferensens huvudnummer.

– Det här kullkastar ju en hel del av den tidigare forskningen om Aristoteles. En del kommer nog bli mycket upprörda.

Vad får det här för konsekvenser för Sverige?

– Jag tror att det här drastiskt kommer förändra bilden av Sverige utomlands. Nu slipper vi ha en imbecill fotbollsspelare med storhetsvansinne som vår galjonsfigur. Med Aristoteles får vi en kulturell megastjärna i klass med Mozart eller Kant. Nu slipper vi skämmas när vi åker utomlands.

Efter konferensen fortsätter Olaf med sin forskning. Han hoppas då hitta spår till Aristoteles släktingar och ska påbörja utgrävningar vid flera olika platser utmed Hallandsåsen. På sikt hoppas han att det öppnar ett Aristoteles-museum i Laholm eller Båstad.

Anders Melin