Inte alls lika avvisande som SD enligt RPV.

Ovärdigt jämställa brunråttor med SD

– ”kränkande mot djuren”

5 oktober 2016

Att likna Sverigedemokrater vid råttor som borde förgiftas är helt förkastligt. Det menar Annelo Jörman, generalsekreterare i Riksföreningen Pälsdjurens Vänner (RPV).

– Brunråttor är mycket empatiska och kollektiva varelser. Det är förnedrande mot råttorna att likna dem vid människor som har för vana att i alla lägen värna sig mot andra, säger Jörman som reagerat starkt på de senaste dagarnas uttalanden och liknelser kring råttdjuren.

Nyligen kallade advokatförbundets generalsekreterare Anne Ramberg flyktingmotståndare och invandrarfientliga för ”bruna råttor” i ett blogginlägg. Därefter har Cecilia Hagen, krönikör i Expressen, hakat på metaforen i en text där hon retoriskt frågar sig ”hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”.

– Deras synsätt är avslöjande och djupt okunnigt, säger Annelo Jörman. Råttor är bland de mest omhändertagande och anpassningsbara individer som finns på jorden. De skulle aldrig slå varandra med järnrör eller vilja ”ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta”, säger hon.

Annelo Jörman ogillar djurmetaforer.

– Jag är bekymrad över utvecklingen. På tunnelbanan hörde jag nyligen någon självklart ta sig rätten att likna en person vid en ”åsna”. Och ofta hör jag att någon är ”dum som en gås” eller ”skäms som en hund”. Det här sker reflexmässigt. Att se sig själv som överordnad och därmed ha rätt att på olika sätt förnedra djurarter har blivit norm.

– Jag skulle vilja se att normkritiken och identitetspolitiken också inkluderade vår fauna, i synnerhet däggdjur med päls, som står oss extra nära. Det vore ett steg mot djurlig upprättelse, säger Annelo Jörman.

– Råttornas tålmodiga och toleranta livssyn är en av anledningarna till att de en gång spås ta över jorden när vi människor slutligen slagit ihjäl varandra och abdikerat som art.

Lena Moodyson

Ebbas kunnande raderat