Annie Lööf är pole dancer i Las Vegas.

Partiledarnas hemliga drömmar kartlagda

– ”Dolly-tyll, poesi och stins”

9 april 2017

Stefan Löfven drömmer om balettsteg i rosa spetsar. Jonas Sjöstedt vill vara hård ytterforward i Brommapojkarna. Ebba Busch Thor kör grävskopa.

Allt detta, och mer därtill, bekänner Sveriges samtliga partiledare i en öppenhjärtig intervju med nättidningen Hörnet.se

Reportaget, med rubriken ”Det visste du inte om oss”, skildrar ingående våra politiska ledares innersta drömmar och visioner. Men det handlar inte om jämlikhet, bättre sjukvård eller fler poliser. Utan det där som varje människa går och bär på strax under ytan. De kittlande fantasierna om att släppa taget. Fullt ut få ägna sig åt nuet. Låta sig uppfyllas av önskedrömmar.

Statsministern erkänner utan omsvep att han helst vill gå klädd i rosa tyll och ”på allvar få bejaka sin feminina sida”. Den japanska Dolly-kulturen, där smink, gosedjur, vita strumpbyxor och docksöta kläder är stilnorm, attraherar honom särskilt.

Löfven har Dolly-stilen som ideal.
Löfven älskar Dolly-stilen.

– Jag önskar att vi kunde leva i ett samhälle som tillät ett sådant bejakande, säger Stefan Löfven i intervjun, där han också avslöjar att han förvarar ”vissa härligt viskosaktiga plagg i en låda under sängen”.

– Det är för att inte tappa kontakten med mitt innersta, säger han i intervjun. Jag behöver inte använda kläderna. Bara veta att de finns där. Det ger mig styrka och kraft att hantera den politiska vardagen.

På ett liknade sätt resonerar vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, som har ett par begagnade Puma fotbollsskor i sin garderob.

– Jag har fått dem av Albin Ekdal, innan han blev proffs i Hamburg, berättar Sjöstedt, vars hemliga dröm är att vara spjutspets i Brommapojkarna, som numera huserar i näst högsta divisionen, Superettan.

– Det är synd att de åkte ur. Men i mina visioner ser jag mig själv som kvalhjälte efter ett straffdrama mot Örgryte, och hur vi säsongen därpå obesegrade tar hem Allsvenskan och jag vinner skytteligan.

– Jag tror att varje människa bär på viktiga inre synbilder, det är som ett batteri för själen, säger Sjöstedt.

Kanske gör jag slag i saken och bara drar”

Ebba Busch Thors drömliv ägnas ofta åt en ”okomplicerad tillvaro som grävmaskinist”, medan moderaternas Anna Kinberg-Batra helst vill segla jorden runt och ”fördjupa sig i portugisisk efterkrigspoesi”.

– Jag och David (make, red:s anm) har redan en folkbåt på Lidingö, och om opinionssiffrorna viker ytterligare så kanske jag gör slag i saken och bara drar, säger moderatledaren till Hörnet.se

Liberalernas Jan Björklund är å sin sida ofta upptagen med ensamjobbet som stins invid den egna modelljärnvägen som han redan har uppställd i villakällaren i Bromma.

– Man lever bara en gång, så jag ser till att vara därnere så mycket jag kan. Stationsmodellerna och de små tågen är enormt naturtrogna, och det är jag som bestämmer över avgångar, växlar och väderlek – det är en obetalbar känsla!

Gustav Fridolin (Mp) och centerns Annie Lööf vill båda ägna sig åt dans, fast i olika former. Lööf ser sig själv ofta som lesbisk så kallad pole dancer på en glittrig stripp-klubb i Las Vegas.

– Det känns spännande att tänka på. Jag har svarta nätstrumpor på mig och retar kostymklädda män till vansinne. ”Se – men inte röra!” är mottot”, säger Lööf.

Busch Thors dröm är att styra skopan.
Busch Thor vill styra skopan.

Fridolins drömvärld består oftast av att han ”utgör kugge i ett norskt folkdanslag – dock med vissa solistiska inslag”.

– Att gå ned och sparka med benen i en kraftfull halling under jubel och ihärdigt handklappande från publiken är väl något som alla drömt om då och då, säger han.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är den ende som inte låtit sig intervjuas personligen av nättidningen. Han har endast kortfattat delgett sin ofta återkommande drömsyn via e-post:

– Jag vill bli ny Hitler, det är inget mer med det! säger Åkesson.

Frank Bouvin