Jimmie Åkesson, tidigare partiledare för Sverigedemokraterna, och penntrollet Kristoffer.

Penntrollet får Åkesson att tänka om

– lämnar politiken för studier

9 februari 2017

När Jimmie Åkessons föräldrahem i Sölvesborg nyligen såldes gjordes en oväntad upptäckt. Leksaken penntrollet Kristoffer som stått Åkesson nära under uppväxten och som varit försvunnet sedan 1986, återfanns då bakom ett element.

Åkesson hade tidigare misstänkt att trollet blivit stulet av utländska skolkamrater.

– Det hade precis börjat ett par killar från Turkiet i parallellklassen. Innan de kom hade vi inga problem med stölder överhuvudtaget, så det föll sig naturligt att lägga skulden på dom, säger Åkesson.

Sedan det framkommit att det inte ligger något brott bakom Kristoffers försvinnande har Jimmie tvingats omvärdera många av sina tidigare ståndpunkter.

– Försvinnandet av Kristoffer är mitt livs urscen. Hela min politiska övertygelse och min nationalism springer ur den. Det är klart att man börjar ifrågasätta saker och ting när det visar sig att den inte varit sann.

Christopher är döpt efter Åkessons favoritkaraktär i Nalle Puh, den rågblonde pojken Christopher Robin.
Kristoffer är döpt efter Åkessons favoritkaraktär i Nalle Puh, den rågblonde pojken Christopher Robin.

Första tiden efter att Kristoffer återfunnits kännetecknades dock främst av glädje. Men återföreningen innebar också en personlig utmaning för Jimmie: Penntrollets utseende stämde inte överens med hans minnesbilder.

– Minnet tycks ha en tendens att måla barndomen i skära, mer hudnära färger. Först skrubbade och sköljde jag honom, försökte få honom ren igen, innan jag tvingades inse: ”Det är så här han alltid sett ut”. Mörk, med svart bångstyrigt hår och de där stora svarta ögonen man nästan drunknar i.

– Allt det här sammanvägt tornade upp sig till en livskris för mig. Jag sa till Louise ”Nu måste jag iväg och tänka ett tag.” och så stängde jag av telefonen och satte mig i bilen och bara körde.

Jimmies färd ledde ända upp till Treriksröset, den nordligaste spetsen av Sverige. Och under bilresan utkristalliserade beslutet att göra en större livsförändring: att avsäga sig samtliga sina politiska uppdrag.

– Jag kände mig så innerligt trött på att vara Jimmie Åkesson, att vara själva sinnebilden för den svenska småsintheten, för hat och ignorans. Och jag sa till mig själv: ”nu får det fanimej räcka!”

Efter några dagar i fjällen landade Åkesson i beslutet att börja studera igen. Tidigare har han bara läst enstaka kurser på Lunds Universitet. Nu vill han ta en kandidatexamen. Till hösten flyger Jimmie till Jerusalem i Israel för att att bo och studera där under ett år. Han har sökt kurser i religions- och konstvetenskap.

– Jerusalem är för de stora världsreligionerna vad Sölvesborg varit för den svenska naziströrelsen: ett epicentrum, en smältdegel av mänskliga idéer och uttryck. Det är klart man vill dit och insupa allt på plats.

Jimmie har sedan tre år tillbaka en son med fästmön Louise Erixon, som också är verksam inom Sverigedemokraterna. Louise och sonen stannar under tiden kvar i parets villa i Sölvesborg.

– Jag och Louise har infört vad vi kallar ”äktenskapliga friår”. Då man får viga ett helt år åt att förkovra sig och utvecklas som människa – helt utan några som helst äktenskapliga förpliktelser. Nu tar jag ett år i Jerusalem, och sen är det hennes tur att studera folkdans i Dalarna ett år. Då är det jag som tar hand om gossen.

Åkesson vill i dagsläget inte spekulera i om det kan bli aktuellt med en politisk comeback i framtiden. Men om så skulle bli fallet säger han att det numera är socialdemokraterna som ligger honom närmast till hands.

Isadora Johansson