Peter Haber har medverkat i 34 filmer om Martin Beck.

Peter Haber blir ny rikspolischef

7 mars 2017

Poliskrisen måste få ett slut! Det slog en sammanbiten Anders Ygeman fast igår då han aviserade rikspolischefen Dan Eliassons avgång.

Det var vid en extrainsatt presskonferens sent under eftermiddagen som inrikesministern meddelade att Eliasson nu får lämna posten som chef för Polismyndigheten. Efterträdare blir skådespelaren Peter Haber, känd från filmerna om poliskommisarie Martin Beck.

Dan Eliasson lämnar posten som rikspolischef i sommar.
Dan Eliasson har gjort sitt som rikspolischef.

– Förtroendet för polisen är rekordlågt och Eliasson bär det yttersta ansvaret. Det måste vi politiker se och fråga oss: Hur rättar vi till det här? sa Ygeman då han redogjorde för valet av ny rikspolischef.

Vi behövde hitta en person som alla kan enas kring, någon som redan är starkt förankrad i de breda folklagren och med stor medievana. När Habers namn kom upp var alla eniga!

Kritiken mot Dan Eliasson har varit hätsk. Många har krävt hans avgång. Särskilt ifrågasatt blev han i somras då polisen försökte förhindra våldtäkter på festivaler genom att dela ut armband med vädjande budskap till förövarna. Efter senaste tidens ouppklarade mord i Malmö och Göteborg har tonläget återigen skärpts.

– Peter Haber har spelat Martin Beck sedan 1990-talet och filmerna ligger mycket nära verkligheten när det gäller hur verkligt polisarbete utförs. Hans enhet har ett otroligt track record och en uppklarningsprocent som vida överstiger vad polisen någonsin lyckats prestera under Eliassons ledarskap, sa Ygeman.

Kjell Sundvall blir Habers högra hand.
Kjell Sundvall blir Habers högra hand.

Haber har sedan utnämningen gjort sig onåbar för medierna, men Inzoomat nådde regissören Kjell Sundvall som kommer att ansluta till Polismyndigheten och agera som Habers högra hand.

– Jag brukar säga att jag är Peters Gunvald Larsson i verkliga livet. En doer som kompletterar hans eftertänksamhet. Vi har alltid funkat bra ihop.

Exakt vad Haber och Sundvall avser att göra för att komma åt problemen inom det svenska polisen är ännu oklart.

– Givetvis kan jag inte gå in på detaljer i dagsläget, men räkna med att det blir hårdare tag i vår regi. Nu ska vi rensa upp bland buset, säger Sundvall.

Lars Hansson