Jeff och Ann-Katrins söner Kevin och Bradley Williams har också deltagit i utformandet och testandet av den nya tiggarbubblan.

Plastbubblor ska värma tiggare

31 januari 2016

Den rödgröna majoriteten i Katrineholm röstade i fredags igenom ett förslag om att dela ut specialanpassade plastbubblor till  tiggarna i staden. Idéen kommer från ett medborgarförslag av den nya zeeländske entreprenören Jeff Williams, som sedan tre år tillbaka är bosatt i kommunen. Jeff driver ett företag som vanligtvis hyr ut hoppborgar och så kallade Zorbing-klot till nöjesparker och olika evenemang.

Jeff Williams flyttade till Katrineholm 2013.
Jeff Williams flyttade till Katrineholm 2013.

– Det känns kul att kunna göra lite samhällsnytta, säger han och berättar att han specialdesignat de här kloten speciellt för tiggarnas behov. Framför allt är de mindre än de vanliga Zorbing-kloten, och Jeff har lagt till tre extra luftlager för att en laddning ska räcka hela dagen.

– Det räcker att fylla upp dem med varmluft på morgonen, så har du plusgrader längst in mot kroppen ändå fram till kvällen.

Han har också lagt till en mindre öppning som det ska gå att sträcka ut handen genom. Jeff startade sitt företag i staden Tauranga på Nya Zeeland, men flyttade verksamheten till Sverige efter att han mött sin svenska fru Ann-Katrin Williams i en nöjespark utanför Nya Zeelands huvudstad Wellington.

– Vi måste värna om de mest utsatta i samhället, säger Anders Jansson, socialdemokratiskt kommunlråd när vi möter honom på Stortorget i Katrineholm.

– Om det här försöket faller väl ut kommer ingen behöva frysa i Katrineholm längre.

Zorbing görs vanligtvis i en backe eller på vatten.
Zorbing görs vanligtvis i en backe eller på vatten.

Ingen av personerna som sitter vid affärsingångarna runt torget vill ställa upp med namn i media, men de uttrycker en försiktig optimisim när Inzoomat besöker staden en söndag i slutet av januari. Fem provbubblor kommer att delas ut i början av nästa vecka. Kommunen samarbetar med ett antal bensinstationer där försökspersonerna kommer att få gratis tillgång till varmluft.

Anders Melin