Richard Jomshof, SD, är med. Rossana Dinamarca, V, är mot.

SD lanserar nytt begrepp: Motborgare

15 mars 2016

”Motborgare” är den som är svenskfientlig, enligt Richard Jomshof. Något oväntat får begreppet stöd från vänsterhåll, från Rossana Dinamarca.

– Antingen är man med oss eller så är man mot oss, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare. Är du inte Sverigevän, ja då är du en motborgare i våra ögon.

För att tydliggöra vem som är svensk, eller snarare vem som inte är svensk, lanserar Sverigedemokraterna sitt nya begrepp. ”Motborgare” är den som är svenskfientlig, oavsett etnisk härkomst. En motborgare kan inte ingå i den svenska gemenskapen och ska få sitt svenska medborgarskap indraget, enligt SD:s förslag.

På sociala medier har vänsterpartisten Rossana Dinamarca kommenterat begreppet:

”Inte så dumt egentligen. Vi är ju emot borgare, så jag ska nog också börja kalla mig för motborgare. Jag är en stolt svensk motborgare!”

Även Håkan Juholt har lagt sig i begreppsförvirringen och pläderar för ett inkluderande istället för exkluderande begrepp. På Facebook skriver han:

juholt”Medborgare eller motborgare . Är inte samhället nog polariserat som det är idag? Låt oss kalla oss alla för samborgare. Eller varför inte ”kulbo”-rgare? Jag är en stolt svensk Kulborgare!” skriver han och syftar på det relationsbegrepp han försökte lansera för några år sedan.

Richard Jomshof menar att frågan om medborgarskap är viktig för att hålla ihop samhället:

– Man kan skämta, men vi är seriösa med det här. Vi vill uppvärdera betydelsen av medborgarskapet. Och jag tycker faktiskt vänstern visar på tendenser att klassas som motborgare när de raljerar – det är osvenskt. Själv är jag en stolt svensk medborgare.

Predrag Ali