Skanskas VD Johan Karlström.

Skanska kräver att Sverige inför dödsstraff

12 april 2016

Att stjäla från sin arbetsgivare bör ge dödsstraff, enligt Skanskas öppna brev till Sveriges riksdag och regering. Byggjätten följer nu i Spotifys fotspår och ställer en rad krav på politiska åtgärder i ett offentligt brev.

Det var imorse som grundarna av Spotify, Daniel Ek och Martin Lorentzon, publicerade sitt brev till svenska politiker. Snabbt fick de medhåll av ett flertal företag och senare under eftermiddagen publicerade även Skanska ett öppet brev på sin hemsida. Brevet liknar i mångt och mycket Spotifygrundarnas, och lyfter också fram 3 områden där de kräver snabba åtgärder.

  • Möjlighet att utdöma dödsstraff för stöld från arbetsgivare
  • Större möjligheter att betala ut delar av lönen i byggmateriel
  • Träslöjd ska bli ett grundämne i skolan

Om de inte får som de vill tänker de sluta bygga i Sverige. Inzoomat ringde upp Skanska VD Johan Karlström, som tillsammans med Skanska styrelse undertecknat brevet.

– Det går inte en dag utan att något stjäls på svenska byggarbetsplatser. Det skapar ständiga förseningar och onödiga utgifter. Men ett dödsstraff skulle avskräcka många tror vi, säger han.

– Att stjäla från den hand som föder en, det är den värsta av synder. Det står i Bibeln.

I dagsläget är livstids fängelse det strängaste straffet som en svensk domstol kan utdöma. Skanska vill att den amerikanska modellen med giftinjektioner införs i Sverige.

Utöver det kräver de att en arbetsgivare ska kunna välja att betala ut 25% av de anställdas löner i byggmateriel.

– Då har de ju inte någon anledning att stjäla längre. Istället får de en fjärdedelen av lönen i värdecheckar på något byggvaruhus. På det här sättet kan vi faktiskt höja lönerna. 

Skanska vill också, precis som Spotify, att det svenska utbildningssystemet görs om. De kräver att alla skolelever ska ha minst 10 timmars träslöjd i veckan under hela grundskoletiden. Därefter ska de vara redo för anställning hos Skanska.

– Gymnasiet gav mig ingenting. Jag satt bara av tiden. Det är bättre om ungdomarna kan få komma ut och jobba istället. Men de behöver vara bättre förberedda om det ska gå. 

De skriver också att de vill att slöjdämnet utökas för att inbegripa fler delar av husbyggnadsprocessen. Till exempel ska eleverna få lära sig att dra rör, tapetsera och gjuta betong. Om inte Skanska får som de vill hotar de med att stoppa alla nybyggnationer i Sverige.

– Det senaste året har vi köpt upp en massa mark längs den norska gränsen, säger han och betonar att de avser att göra verklighet av hotet om att frysa alla byggnationer i Sverige. Istället tänker de alltså sälja bostäder till svenskar på den norska sidan av gränsen.

– Givetvis vill vi bygga i Sverige. Men vi måste visa politikerna att vi menar allvar. Det här är tyvärr enda vägen framåt.

Mona Lisander

Så ska påsken förnyas