Gittan och Ynf utanför Gröne Jägaren.

Söderdemokraterna vill förbjuda skägg och införa språktest

8 oktober 2016

”Skägg platsar inte på Söder och få hajar klyket”. Söderdemokraterna vill förbjuda skägg och införa språktester för nya invånare inom Södermalms språkområde.
– Inte ens en av tio bland de nyanlända vet vad ”skorpan gäspar” betyder!

Inzoomat träffar Söderdemokraternas ”tuggpipor” (partiets språkrör) Gittan Jonsson och Janne ”Ynf” Andersson på deras högkvarter, krogen Gröne Jägaren på stadsdelen Södermalm i Stockholm. Det formella bildandet av partiet ägde rum strax efter valet 2014 efter att Sverigedemokraterna i valrörelsen beskrivit Södermalm som ett lattedrickande hipsternäste.

Det var en mental drypare, säger Janne Andersson.

Medlemsantalet är numera uppe i ”flera tusen”, enligt företrädarna. Gröne Jägaren är vad partiföreträdarna beskriver en av de sista utposterna för de riktiga Söderborna. De senare känner sig allt mer marginaliserade av en som Gittan Jonsson uttrycker det ”multikulturell ångvält som inte tar någon hänsyn till ursprungsbefolkningens rättigheter”.

Hipsterskäggen har förstört i stort sett hela Folkungagatan. Det finns inte ett vettigt hak där sedan Flaggan fick klappa igen. Kvarnen och Pelikan hänger på gärsgårn, släpper knappt in några äkta pajsare, förtydligar Janne Andersson.

Ett av Söderdemokraternas mer skarpa förslag är att förbjuda skägg. Gränsen ska dras vid tre dagars skäggstubb. Efter diskussion med en bordsgranne går Andersson med på att göra undantag för medlemmar i motorcykelföreningen Sofia Hogs.

Snart förbjuden?

Men språkfrågan är annars den viktigaste för Söderdemokraterna.

Det är knappt en käft som hajar klyket, säger Andersson.

Gittan hänvisar till en enkät som partiet lät göra utanför Ica Matmäster på Folkungagatan. Flera av partimedlemmarna fick i uppgift att fråga kunder och förbipasserande två standardfraser som varje vettig Söderboende måste förstå (haja) för att kunna vara del av den unika kultur som de menar att Söder utgör: ”Vad gäspar skorpan?” (Vad är klockan?) och ”Har du åkt på en drypare?” (Har du fått gonorré?)

På den första frågan kunde endast tre av 400 tilltalade ge ett vettigt svar. Någon trodde det handlade om något surdegsbageri. På den andra frågan var svaren än mer förvirrade och ledde till ett tiotal polisanmälningar för hets mot folkgrupp.

Det är rena hispan, säger Andersson och tar sig för huvudet.

Söderdemokraterna vill därför införa språktester för de människor som flyttat till Söders språkområde, som förutom Södermalm även innefattar Hammarbyhöjden och norra Årsta.

Däremot driver Söderdemokraterna inte frågan om självständighet utan menar att det finns ett utrymme för samexistens, men att det måste vara ett ge och ta mellan övriga Sverige och Söder, lite som hur samerna har det med egna nyhetssändningar, renbetesland och sådant.

– Vi har gett svenskarna ord som pattar, hoj och handtralla. Nu måste vi få något tillbaka, avslutar Janne ”Ynf” Andersson.

Hans-Bertil Tranquist