När brinner den? 1988 blev bocken spelobjekt på engelska oddslistor.

Somaliska PRO vaktar Gävlebocken

27 september 2016

Somaliska pensionärer ska vakta den världsbekanta halmbocken som i år reses för 49:e gången. 28 av dessa har den brunnit ned.

– I år kommer inget att hända, säger Abdul Himbija, en av de pensionärer som fått i uppdrag att se till så att bocken står tiden ut.

– Vi har erfarenhet av hårda tag. Kommer någon i närheten av djuret så ligger de risigt till, säger han.

Det är parkförvaltningen i Gävle som gett PRO-föreningen uppdraget. Liknande sysslor har tidigare gått till andra somaliska PRO-föreningar i Sverige, bland annat i Borlänge. Där fick de äldre rycka in som ordningsvakter på stadens lokala bussar sedan invandrarungdomar regelbundet ställt till bråk ombord. Försöket visade sig vara mycket effektivt.

– Ungdomarna har respekt för oss äldre. De vet att vi slår först och frågar sedan. Jag tror att vi kan åstadkomma något liknande här i Gävle.

Abdul Himbija, bockväktare.

Förra året brann bocken ned sedan en ensam gärningsman lyckats tända eld på både sig själv och halmstatyn.

En av de mer spektakulära attackerna genomfördes 2005 då två gärningsmän, utklädda till tomte respektive pepparkaksgubbe, sköt eldpilar mot bocken.

– De kan klä ut sig till kungen – ingen kommer ändå i närheten. Vi hade en liknande tradition i en park i Mogadishu där en stor träelefant utsattes för angrepp. Vi fick stopp på eländet genom att statuera några handfasta exempel.

• Hur gick ni till väga?

– Vi gjorde kaos med dem. Pang på bara! Det är ingen pardon som gäller i sådana här sammanhang. Svårare är det inte, säger Abdul Himbija.

Gävlebocken uppfördes första gången 1966 inför julen. Redan första året, på nyårsnatten, brändes den ned.

Lena Moodyson