Peter Springare tar saken i egna händer.

Springare startar medborgargarde

19 mars 2017

Den omtalade polisen Peter Springare har fått nog. Nu säger han upp sig och bildar en egen säkerhetskår – Springpojkarna.

– Den senaste tiden har jag fått massor av värdefulla kontakter via den Facebook-grupp som startats i mitt namn. Dessutom är läget i Sverige fortfarande oförändrat: vi har ett kaos!

Facebook-gruppen som Springare åsyftar heter ”Stå upp för Peter Springare”. Den skapades strax efter att den 60-årige polismannen från Örebro gått ut offentligt med brottsstatistik och angett invandrare och flyktingar som huvudorsak till dagens svenska brottslighet. Springare kritiserades för tilltaget – men fick också massivt stöd. FB-gruppen har nu över 200 000 medlemmar.

– En värmande solidaritet, som gör att jag nu kan ta det här ett steg vidare. Inom polisen ser jag ingen framtid. Det kommer inte hända något alls, vare sig där eller hos beslutsfattarna.

Springare har sagt upp sig och kommer att ägna all tid åt att organisera sin riksomfattande kår, som består av personer ur nämnda FB-grupp. Cirka 400 frivilliga har hittills anmält sig.

– Fina människor som brinner för vårt land. Vi ska främst öka tryggheten i samhället genom vår blotta närvaro. Självklart får inga vapen förekomma, men sopkvastar, skidstavar och jättelånga metspön är inte förbjudna att bära runt. Det kan vara bra att peta lite på störigt folk i förorterna med sådana grunkor, så att de fattar vad som gäller i Sverige.

Namnet på kåren är polismannen särskilt nöjd med.

– En klockren och fyndig bild, om jag får säga det själv. Vi finns till hands och utför tjänster vid behov, ständigt på alerten, trevliga och tillmötesgående och alltid i det godas tjänst.

Gardets logga.
Gardets logga.

Några kvinnor finns dock inte med.

– Nej, det är ju dem vi värnar om. De bör hålla sig i hemmet, vid härden, med kvällsmaten redo när vi kommer hem från diverse uppdrag. Sjömansbiff är gott – det vill i alla fall jag ha när jag återvänder från patrullering!

– Jag gör det här tills vi skapat ordning och reda, sedan lägger vi ned, Springpojkarna är inget självändamål. Därefter ska jag ägna mig åt akvareller igen, något jag länge försummat.

– Jag målar helst folkmassor, stora fältslag, stegrande hästar och diffusa bergsmassiv. Närbilder av blommor och insekter är inget för mig!

FOTNOT:
Parallellt med ovan nämnda Facebook-grupp har det startats andra liknande initiativ: ”Ligg för Peter Springare”, ”Sitt kring Peter”, ”Veckans V75 med Peter Springare” m fl.

Frank Bouvin