Dagisbarnen i Stockholm ska få lära sig mer om andra kulturer. (Montagebild)

Stockholms nya förslag mot extremism: Dagispraktik för IS-krigare

28 juli 2016

Dagispraktik, lerduveskytte och bingokvällar på ålderdomshem. Det är några av åtgärderna Stockholms stad presenterar för att hantera återvändande IS-krigare.

Anna-Lena Batik (S)
Anna-Lena Batik (S)

– Vi tar ytterligare ett steg mot ett mer humanistiskt förhållningssätt gentemot offer för IS rekrytering, säger socialdemokraten Anna-Lena Batik till Inzoomat.

Efter att Stockholms stad förra året planerade att ge återvändande IS-krigare förtur i bostadskön blev den mediala uppmärksamheten enorm. Redan nu kan Inzoomat avslöja innehållet i årets handlingsplan för Stockholm som presenteras officiellt i höst. De nya direktiven från den rödgrönrosa majoriteten innehåller bland annat möjlighet till dagispraktik för återvändande IS-terrorister.

Praktik på dagis är, precis som övriga åtgärder, frivilliga, men Stockholms stad hoppas att så många IS-krigare som möjligt ska ta steget.

– Alla som vill får börja praktisera på dagis nu med det samma. Vi tror att det är bra för både IS-krigarna och barnen, som båda får ta del av nya influenser från samhällets alla sidor. Dessutom tror vi att barnen kan finna männens skägg mysiga, säger den styrande socialdemokraten Anna-Lena Batik.

Vad säger du om den eventuella kritiken mot att förslaget uppmuntrar till terror-resor?

– Det stämmer inte. I handlingsplanen planerar vi att även inkludera andra utsatta grupper som amfetaminmissbrukare, gängkriminella och andra människor med liten eller mycket liten social förmåga, förtydligar Batik.

Lerduveskytte ska avdramatisera vapenhantering.
Lerduveskytte ska avdramatisera vapenhantering.

Utöver dagispraktik kommer IS-krigare få tillgång till gratis lerduveskytte, och dessutom få delta på bingokvällar på ett par utvalda ålderdomshem i Stockholm. Lerduveskyttet och bingokvällarna är tänkta att avdramatisera hanteringen av vapen och kulor.

Om förslagen verkligen kommer att förhindra att IS-krigare att återvända till konfliktzoner är dock osäkert medger Anna-Lena Batik.

– Det vet vi inte. Men om de skulle återvända så har de åtminstone varit med om något fint när de väl varit här hemma. Vi får inte glömma att IS-krigare är utnyttjade offer. Och även offer måste få ha lite trevligt.

Frank Bouvin