Är det din? Nu väntar ett digert id-arbete.

Stort strumplager funnet i Sala

– miljontals udda sockor hittade i containrar

16 maj 2017

Mysteriet kring vart alla udda strumpor tar vägen kan ha fått en lösning. Ett enormt förråd uppdagades vid rikskriminalens tillslag mot en gård utanför Sala under torsdagskvällen.
– Ytterligare en fjäder i hatten för rikspolischef Eliasson! säger Leif GW Persson till Inzoomat

Efter flera tips om mystisk aktivitet med nattlig containertrafik i den lilla byn Moheda utanför Sala gjorde Salapolisen, med förstärkning från rikskriminalen, ett tillslag under torsdagskvällen.

Cirka 7000 strumpsäckar hitttade (foto: Polisen).
Polisen hittade cirka 7000 strumpsäckar.

På gården fanns inte mindre än 18 stora containrar fyllda med strumpor. Enligt polisen rör det sig högst sannolikt om miljontals udda strumpor.

– Definitivt! I de säckar som vi har hunnit kontrollera är strumporna helt osorterade, och vi har ännu inte hittat några möjliga par i de olika påsarna.

– Men med tanke på mängden kan vi inte utesluta att det rent statistiskt går att genomföra framgångsrik parning, säger Jonas Partheen, presstalesman vid polisen i Västmanland.

Ägaren till gården är en man i yngre medelåldern som enligt uppgift säger sig vara ”resande i korta varor”. Han har inte lämnat in någon självdeklaration på femton år. Mannen är nu häktad som skäligen misstänkt för grov stöld och framkallande av fara för allmänheten.

– Även om varje udda strumpa i sig inte är värd mer än runt tre kronor, så gör mängden att det sannolikt rör sig om grov stöld, säger Ingrid Isgren, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Västerås.

”Det handlar inte minst om att skapa friktion och misstro människor emellan”

Den andra brottsrubriceringen, om framkallande av fara, hänger samman med nya direktiv från Säpo och Rikskriminalen om att uppmärksamma verksamheter som kan vara del i så kallad ”asymmetrisk krigföring”.

– Ja, den moderna krigföringen använder sig av helt nya metoder. Det handlar inte minst om att skapa friktion och misstro människor emellan, vilket över tid minskar den allmänna tilliten  och synen på samhällets institutioner, säger Catrie Hägg, avdelningschef vid Myndigheten för samhällsskydd och- beredskap (MSB). Hon är både är lättad och oroad över polisens fynd.

– Återkommande strumpstölder i tvättstugan kan lätt radera sämjan inom exempelvis en bostadsrättsförening. Men det är naturligtvis skönt att en betydande del av befolkningens försvunna strumpor nu kan vara på väg att komma till rätta, säger Catrie Hägg.

Skönt att folk nu kan få tillbaka sina strumpor, säger Catrie Hägg från MSB.
Skönt att folk nu kan få tillbaka sina strumpor, säger Catrie Hägg från MSB.

Kommunalrådet i Sala, centerpartisten Carola Gunnarsson, vill emellertid tona ner brottet för att i stället ”se möjligheterna”:

– Vi vill införa ”Udda strumpans dag” och skapa en marknadsplats vid Silvergruvan där människor från hela landet kan komma och försöka hitta sina saknade strumpor. Vi ser också strumpsortering som ett bra instegsjobb för många nyanlända, säger Gunnarsson.

Även Leif GW Persson gläder sig åt polisens framgång.

– Det är ännu en fjäder i hatten för rikspolischef Eliasson, säger rikskriminolog Leif GW Persson när Inzoomat når honom på bäverpasset på fredagsmorgonen.

– Jag har flera tubsockor som varit på vift sedan 80-talet – det kan bli ett kärt återseende!

Hans-Bertil Tranquist