I år ställer Alexander Nilsson upp med ett helskägg.

Mustaschmästare måste sondmatas inför VM

7 augusti 2016

Om två dagar reser Alexander Nilsson till Portland i USA för att tävla i “World Facial Hair Championships”, världens största tävling för manlig ansiktsbehåring. Ifjol kom han trea i mustaschklassen, men i år satsar han på helskägg.

Alexander, 34, ligger nedbäddad i sovrummet när Inzoomat träffar honom i hans sovrum i Arboga.

– Det här är utan tvekan en elitsatsning. Jag åker till Portland för att vinna, säger han.

Alexanders halvbror Erik, som nu blivit hans assistent och skötare, har flyttat in och bor på soffan i vardagsrummet. Idag har de fortsatt den tidsödande hårsäcksbehandlingen, där varje enskild hårsäck belyses med ultraviolett ljus. Medan behandlingen pågår får skägget inte vidröras, eller utsättas för värme eller väta. Totalt förbud mot fast föda gäller, och nu får Alexander all sin näring via pumpen som hänger på en ställning bredvid hans säng.

Erik Nilsson, halvbror och assistent.
Erik Nilsson, halvbror och assistent.

   – Jag fick tyvärr inte samma genförutsättningar som Alexander, men min uppgift har blivit att hjälpa och stötta min bror. Man skapar inte ett skägg av världsklass på egen hand, säger Erik.

Både han och Erik har sagt upp sig från sina jobb för att satsa fullt ut på tävlingen.

– Jag jobbade i charken på Coop förut, men det funkade inte. Det var alltid någon kund som kom och klagade på hårstrån, trots att jag använde hårnät. De är inte riktigt anpassade för de här skäggvolymerna, säger Alexander.

Att det blev just ansiktsbehåring som Alexander fastnade för, säger han själv beror på en svår uppväxt.

– Jag var rätt utanför som ung, men skägget blev ett sätt att hävda sig. En sorts revansch. Mobbarna hade ju inte mycket att sätta emot när jag kom tillbaka med helskägg efter sommarlovet mellan sjuan och åttan.

Helst hade bröderna sett att behandlingen skett på plats i Portland, men boende och flygbiljett för både Alexander och Erik skulle bli för dyrt. Därför stannar Erik och sondpumpen hemma i Arboga.

– Det är bara Erik som kan pumpen. Men vi har tränat på hemmaplan, i våras gick jag fem dagar utan någon näring alls. Visst blir man trött och hängig, men på det stora hela var det inga problem. Har man ett högre syfte tror jag man gå nästan hur länge som helst utan mat.

Sundpumpen som förser Alexander med näring.
Sondpumpen som förser Alexander med näring för tillfället.

Alexander får klara sig utan näring från det att han kliver på flygplanet på Arlanda torsdag morgon, tills att tävlingen är avslutad tre dagar senare. Under flygresan kommer Eriks skägg och mustasch vara inslaget i en speciell gasbinda. Just nu oroar bröderna sig för säkerhetskontrollen på flygplatsen.

– Erik slår ju in det innan avfärd. Och det är verkligen inte bra för skägget om jag måste ta upp det och slå in det på nytt efter passkontrollen. Det kan vara skillnaden mellan första plats och fiasko.

Mona Lisander

Så ska påsken förnyas