Åberg och Stenborg framför deras ännu inte färdiga green screen.

SVT-meteorologer satsar på ”modifierat” väder

16 mars 2017

Meteorologerna Per Stenborg och Pererik Åberg ska starta en Youtube-kanal med alternativa väderprognoser.
– Det finns ett jättesug efter bättre väder i Sverige, säger Per Stenborg.

De båda mångåriga SVT-medarbetarna hakar nu på trenden med alternativa fakta. De ligger i startgroparna för sitt projekt ”Solklart” – en Youtube-kanal som utlovar mer sol och högre temperaturer.

– Folk behöver tillförsikt och framtidsoptimism. Ingen blir gladare av att höra om eventuella framtida störtskurar och snöoväder. De äldre delarna av hjärnan som hanterar våra känslor kan inte skilja på framtid och nutid. Den tar ut besvikelsen direkt, förklarar Per Stenborg, som arbetat som meteorolog på SVT sen 1991.

 Det är ändå nästan omöjligt att göra tillförlitliga prognoser. Ofta var det bara rena gissningar på SVT. Om chansen är 50/50 att vi prickar rätt, då tycker vi att det är bättre att alltid gissa på bra väder, resonerar kollegan Pererik Åberg.

Inzoomat träffar de båda meteorologerna i en källarlokal som de just hyrt i Årstaberg i Stockholm. En av väggarna är till hälften målad med en neongrön färg. Det ska bli en så kallad green screen, som de ska använda för att ersätta bakgrunden med väderkartor.

– Det har varit en utmaning att lära oss att göra allt själva. Filma, klippa och ladda upp på Youtube, säger Pererik.

Tanken är att annonser, som visas före och under Youtube-klippen, ska finansiera satsningen. När de väl kommit igång är ambitionen att släppa sju klipp varje söndag, för att möjliggöra så kallad ”binge watching”.

– Inget ont om SVT-vädret, men när det gäller att förstå nya tittarbeteenden och medielandskapets förändringar tycker jag vi slår dem med hästlängder, säger Pererik.

– Jag har alltid drömt om att göra något eget. På SVT är man bara en liten kugge i ett gigantiskt maskineri. Nu har vi full kreativ frihet och får göra vad vi vill, skrattar Stenborg.

Båda har sagt upp sina anställningar på SVT, men arbetar kvar i TV-huset på Gärdet i Stockholm under sina respektive uppsägningstider. Inte förrän i början av maj kan vi vänta oss att de första avsnitten av ”Solklart” släpps.

* Binge watchingatt se flera avsnitt av en serie i följd.

Isadora Johansson