De nya påsarna kommer ut i butik i juni.

Systembolagets nya påsar ska minska drickandet

14 februari 2017

Ett år efter att de mörkblå och lila systemkassarna försvann är det nu dags för Systembolaget att byta ut sina påsar igen. Den här gången är volymen 10 procent mindre och påsarna har motiv av gråtande barn.

Lena Byhrfors, Systembolagets kommunikationsdirektör, hoppas att motiven ska förändra svenskarnas attityd till alkohol.

– Vi har höjt alkoholskatten i decennier utan att det har fungerat. Vi måste göra ett kirurgiskt ingrepp i den svenska alkoholkulturen och förändra den i grunden. Ett sätt är att skuldbelägga dem som dricker, vilket barnen på påsarna kan hjälpa oss med. Det skickar en tydlig signal. Och så bärs de ju omkring och får maximal spridningseffekt.

Lena Byhrfors, kommunikationsdirektör på Systembolaget.
Lena Byhrfors, kommunikationsdirektör på Systembolaget.

Påsarna har barnmotiv i den stil som vanligen kallas för ”hötorgskonst”. Motiven var mycket vanliga i svenska hem under 1970- och 80-talet och på Hötorget i Stockholm såldes billiga reproduktioner.

– Motiven har funnits i svenska hem i generationer. Jag tror de flesta har någon relation till dem, de har blivit del av den svenska folksjälen och kan påverka människor på djupet.

– I Litauen har man lyckats minska drickandet rejält med hjälp av avskräckande etiketter på flaskorna. Bilder på skrumplever och sådant. Det tycker jag bara är vulgärt. Vi ville vara lite mer subtila och lägga fokus på de allvarligaste problemen med alkohol – de sociala.

De nya påsarna är också 10 procent mindre i hopp om att det i någon mån ska få folk att handla mindre. På sikt är Byhrfors vision att påsarna endast ska rymma en normalstor vinflaska.

– Visst är det trevligt att dricka ett glas vin till maten. Och visst säger folk att de bara vill varva ner efter jobbet. Men är det bra? Nej, det försämrar din sömn och din återhämtning. En promenad skulle jag rekommendera.

Byhrfors refererar också till en fransk undersökning som kommit fram till att barn tar lika stor skada av att se en alkoholpåverkad förälder som om de blivit fysiskt misshandlade med ett slagträ.

– Vill folk förstöra sina egna kroppar är det egentligen fine för mig. Men de ska inte få förstöra våra barn. De är det mest värdefulla vi har, och de är helt oskyldiga i det här. Ändå drabbas de värst.

De nya påsarna är just nu under tillverkning i just Litauen och kommer inte att distribueras ut till butikerna förrän i juni. Byhrfors meddelar också att vi får vänja oss vid att påsarna och dess motiv byts ut mer frekvent framöver.

Lars Hansson