De amerikanska tankehjälmarna har designats som baseball-kepsar för att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt.

Tankehjälmar ska skydda barn från män i förskolan

22 oktober 2016

Hjälmar som blockerar sexuella tankar. Det bör all manlig personal inom förskolan bära, anser vänsterpartisten Mats Stiegertz som ligger bakom ett förslag i Sollentuna kommun.

Mats Stiegertz (V)
Mats Stiegertz (V)

Det låter som science fiction, men sedan en tid tillbaka är hjälmen som blockerar alla tankar på sex verklighet. Den fungerar genom att applicera tryck på särskilda punkter runt skallbasen, vilket gör att de äldre delarna av hjärnan där sexualiteten återfinns, blockeras från tankemässig åtkomst. Forskarna på Detroit University utvecklade den som ett alternativ till kemisk kastrering, som annars är sista utvägen vid upprepade sexualbrott i många delstater i USA. För att avdramatisera hjälmen har den designats för att likna en baseball-keps och enda bieffekten sägs vara minskade hungerkänslor.

– Varför använda tankehjälmen först efter att ett brott begåtts? Är det inte bättre om vi kan förebygga brott? I första hand måste vi skydda barnen, och har man inget att dölja så förstår jag inte varför man inte kan bära hjälm på jobbet. Det gör tusentals byggarbetare, svetsare och ingenjörer varje dag, säger Stiegertz som författat förslaget om att alla män inom förskolan ska tvingas bära tankehjälmen under arbetstid.

– Jag är ju själv man, jag vet vad som händer här inne. Det är inget som går att styra över, säger han och knackar på sitt huvud.

Mats hörde först talas om tankehjälmen genom en partikamrat. Vid den tiden hade hans barn precis börjat förskolan, och Mats oroade sig för att det var så många manliga förskollärare som arbetade där. Direkt såg han möjligheten med tankehjälmarna och presenterade idén för partikamraterna i Vänsterpartiet Sollentuna.

– Män tänker på sex i princip hela tiden. Så är det bara. Evolutionen har gjort oss sådana. Då känns lite olustigt att veta att det kanske är en man som byter blöjor på min dotter medan jag är på jobbet, säger han.

Mats har på egen hand lanserat en kampanj med Hulk Hogan.
Mats har designat en poster med wrestlern Hulk Hogan.

Mats vittnar om att flera i hans bekantskapskrets uttryckt en liknande oro, men att de inte vågat säga något eftersom frågan är tabubelagd.

– Vi måste lufta det här ämnet. Jag tror det är jättemånga pappor i Sverige som upplever det här som ett problem, och lider i tysthet. Som pappa förväntas man bara vara glad och tacksam.

I väntan på att tankehjälmarna införs har Mats på egen hand designat en poster som han skickat ut till kommunens samtliga förskolor. Hittills har han fått enbart positiva reaktioner.

Barn- och ungdomsnämnden i Sollentuna väntas ta beslut i frågan inom tre veckor.

Anders Melin