Jens Almgren är chefsekonom på tankesmedjan Timbro.

Tankesmedjan Timbro vill korta ner graviditeten

15 februari 2016

Tankesmedjan Timbro föreslår i en ny utredning att graviditeten ska kortas en månad – för att rädda den svenska välfärden. Det är företagarorganisationen Svenskt Näringsliv som beställt utredningen av Timbro.

– Kvinnor är mer välutbildade och mer effektiva på jobbet. De behövs på arbetsmarknaden, säger Jens Almgren, chefsekonom på Timbro.

Statistik som presenteras i utredningen visar att nästan hela BNP-ökningen det senaste decenniet hänger samman med kvinnors ökade betydelse i det svenska näringslivet.

– Den här utvecklingen har pågått sedan 80-talet, men eskalerat de senaste tio åren.

Nu vill han och Timbro att en ny holländsk metod där moderns mage stimuleras med elstötar ska provas på svenska barnavårdscentraler.

– Om vi kan spara in en månad på varje graviditet, kan vi spara miljarder åt de svenska företagarna. Ökade vinster ger mer skatt och mer välfärd. Alla vinner på det här, säger han.

Metoden Timbro vill använda kallas EFS (Electric Fetal Stimulation) och har utvecklats vid universitetet i Rotterdam i Holland. Den skyndar på fostrets utveckling genom att elektricitet leds genom mammans mage och stimulerar barnets hjärna att producera mer tillväxthormon. Enligt forskningsresultaten kan graviditeten förkortas upp till 38 dagar med metoden.

Electronic Fetal Stimulation (EFS). Bilden publiceras med tillåtelse från Rotterdam University.
Electric Fetal Stimulation (EFS).

– Det är helt ofarligt för både fostret och mamman. I framtiden kommer man inte ens att höja på ögonbrynen åt det här. Det kommer att vara en självklarhet att förkorta graviditeten, ingen kommer inte ha tid att vara borta från jobbet så länge.

Först för två år sedan började metoden testas på människor efter ha gett goda resultat på möss. Nu vill Timbro att en första försöksomgång påbörjas i Sverige redan vid årskiftet. På sikt vill de också lagstifta om en allmän och obligatorisk graviditetsförkortning för alla kvinnor.

– Vi tar ett steg i taget. Till att börja med föreslår vi att det genomförs försöksomgångar i tre landsting under 2017. Sen får vi utvärdera.

Hur landstingen ska väljas ut har Jens Ahlgren inget svar på i dagsläget.

– Men kanske kan man genomföra en lottning, föreslår han.

Timbro finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv, som 2003 bildades av Svenskt Näringsliv och Näringslivets Fond. I deras programförklaring står det att de verkar för marknadsekonomi, fri företagsamhet och ett öppet samhälle.

Anders Melin