Tarmsköljningen är den stora snackisen på Södermalm. Infälld: sköljpumpen YogiCleanser Pro.

Tarmsköljning ny trend på Södermalm

31 augusti 2016

Glöm mikrobryggerier, kallbryggt kaffe och surdegsbagerier. Tarmsköljning är det nya svarta på Södermalm.

En slankare figur, naglar och hår som återfår sin lyster. Det är några av effekterna som tarmsköljning sägs ge. Men det är den själsliga reningen som journalisten och radioprataren Eric Schüldt helst vill lyfta fram. Han är en av de som gått i bräschen för tarmsköljningstrenden med sin podcast ”Pånyttfödd”. I den bjuder han varje vecka in en kändis till sitt badkar på Södermalm.

– En sköljning är som en återställning av hela ens person. Efteråt har livet en annan sorts lätthet och fräschör, säger Schüldt.

Eric Schüldt driver podden "Pånyttfödd".
Eric Schüldt driver podden ”Pånyttfödd”.

I podden pratar Schüldt med sina gäster om de stora frågorna – livet, döden och andligheten – och hjälper gästen att befria sig från sin kropps slaggprodukter. Avsnittet med sångerskan Kikki Danielsson väckte mycket uppmärksamhet i sociala medier efter att sångerskan brutit ihop i badkaret, och gråtande beslutat sig för att byta tillbaka till sitt födelsenamn Ann-Kristin.

– Tarmsköljning kan få oanade mentala konsekvenser. Det är oerhört starka krafter man släpper lös. Det kan vara saker som legat och grott där inne i decennier, säger Schüldt.

Just nu är det dock svårt att få en tid på någon av de salonger som erbjuder tarmsköljning på Södermalm. Kötiderna kan vara så långa som upp till två år på vissa ställen. Det är också förklaringen till att många lycksökare börjat ge sig ut i Stockholms parker om kvällar och nätter, för att köpa ”black rectal” – som tjänsten kallas i dessa sammanhang – i skydd av träd och buskage.

Särskilt Vitabergsparken har blivit ett tillhåll för de icke-auktoriserade tarmsköljarna. Inzoomat pratade med närpolisen på Hornstull i södra Stockholm.

– Det här är ett växande problem. Vi har haft personer som har blivit infekterade efter de har svartsköljt. Man ska akta sig väldigt noga. Du har ingen aning om var slangarna har varit, eller om de ens blivit rengjorda ordentligt efteråt. Men först och främst är det här en illegal näringsverksamhet som måste beskattas, säger polisen Lars Ström.

Vitabergsparken dagtid.
Vitabergsparken dagtid.

Ström och hans kollegor vid Stockholmspolisen har under sommaren lagfört ett tjugotal svartsköljare, men mörkertalet är enormt.

– Det handlar om flera hundratusen i missade skatteintäkter, säger Ström.

Mona Lisander