Med hjälp av en stadsjeep körde männen ihjäl flera djur som de sedan lät mumifiera i plast. Kropparna spraymålades och såldes vidare. (Utredningsbild, polisen)

Trafikdödat vilt blev juldekor

13 januari 2016

Två män i Gävle har häktats skäligen misstänkta för grovt jaktbrott och bedrägeri.

De två har under en tid lagt ut stora mängder fallfrukt på vägrenen längs E16 mellan Gävle och Hofors. Därefter har de med en specialutrustad stadsjeep, försedd med så kallade bull bars framtill, rammat betande rådjur och förrymda hjortkalvar nattetid. Dessa har sedan fraktats till en lagerbyggnad där de täckts med glasfiber och spraymålats. Kropparna har slutligen sålts som juldekorationer till olika köpcentra i Mellansverige.

– Vi har aldrig stött på något liknande, säger Åke Warg vid Gävlepolisen. Det rör sig om ett 30-tal djurkroppar som kapslats in i så kallad polymerfiber, en mycket kraftfull och flexibel, hypertunn båtplast. Det är fullvuxna råbockar och getter, samt ett och annat kid. I något fall även unga hjortdjur som rymt från närliggande hägn.

Männen, som gjort vissa medgivanden, är tidigare ostraffade. Den ene har dock tidigare förekommit i en utredning kring bränningen av Gävlebocken år 2007. Åklagaren kommer nu att ta upp fallet då preskriptionstiden ännu ej löpt ut.

De köpcentra som inhandlat djuren har fått betala upp till 12 000 kronor per exemplar. Alla har uppmanats att lämna in kropparna till polisen.

– Men det är oklart hur länge verksamheten pågått. Det kan alltså finnas fler inplastade klövdjur i omlopp. Vi vill därför att eventuellt berörda hör av sig, säger Åke Warg.

Det var efter ett tips från en nattarbetande busschaufför som verksamheten kunde avslöjas. Straffet för grovt jaktbrott är som lägst sex månaders fängelse, som högst fyra år.

Lena Moodyson

Så ska påsken förnyas