Trafikverkets Lena Erixon prioriterar trafiken.

Trafikverket inför hen-förbud

– ”retar alltför många”

1 juni 2016

Från och med 1 juli ska Trafikverkets personal inte längre använda ordet ”hen” i extern kommunikation. Det har verkets ledningsgrupp bestämt.

– Vi vill vara neutrala och inte stöta oss med våra kunder eller med de medborgare som kommer i kontakt med oss, säger Lena Erixon, generaldirektör.

– Användningen av könsneutralt pronomen retar många. I vissa fall till den grad att det omöjliggjort viktig kommunikation. Vi kan inte ta sådana risker. Ytterst handlar det om trafiksäkerhet.

Beslutet har mötts av häftiga reaktioner.

– Äntligen någon som vågat lyssna på opinionen. Denna språkstyggelse måste bort, säger Kimmy Laurén från föreningen Hejda Hen.

– Starka krafter har gjort en höna av identitetspolitik. Andra länder skrattar åt oss, säger Laurén.

Kimmy Laurén är nöjd.

Hannah Molins från Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) är av en annan uppfattning.

– Många vill idag inte naglas fast av ett förstockat pronomen. Ett sådant här beslut inskränker människors frihet och vardagsliv, säger Molins vars organisation nu kommer att kontakta Trafikverket.

Hannah Molins, RFSL.

 Lena Erixson vill inte tala om förbud.

– Vi har rekommenderat vår personal att alltid använda begreppet ”vederbörande” i de fall det är aktuellt med ett mer neutralt tilltal. Våra språkvårdare har tittat noga på det här, jag ser ingen konflikt alls, säger Erixon.

Lena Moodyson