Lena Adelsohn Liljeroth, fd moderat kulturminister och Ulf Adelsohn, före detta moderat partiledare

Upprop på Östermalm: ”Gör Malmö till huvudstad”

24 mars 2016

Löper en huvudstad större risk att utsättas för terrordåd? Det menar moderatparet och stockholmarna Ulf och Lena Adelsohn Liljeroth som vill att kungen, riksdag och regering flyttar till Malmö.

Efter den senaste terrorattacken i Bryssel växer oron och rädslan runt om i Europa, och även i Sverige. På Östermalm i Stockholm bor paret Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth, båda tidigare toppmoderater på riksnivå. Tillsammans går de i täten för det lokala uppropet som vill göra Malmö till huvudstad.

– Det hela är väldigt enkelt. Den senaste tidens terrorattacker har alla skett i europeiska huvudstäder. Om Malmö blir huvudstad, ja då slipper vi oroa oss här på Östermalm, säger Ulf Adelsohn, före detta partiledare. Jag vill helt enkelt inte vara rädd för att bli sprängd i luften.

Tidigare i veckan fick paret Liljeroth-Adelsohn stor uppmärksamhet efter att de i en lång DN-artikel påstår att medier mörkar sanningen om invandringen, samt att Lena, före detta kulturminister, menar att Avpixlat kan vara ett alternativ. DN har i efterhand kritiserats för att försöka stämpla Östermalm som ett SD-fäste.

Ulf Adelsohn är noga med att påpeka för Inzoomat att utspelet om att göra Malmö till huvudstad inte har något att göra med mediemörkläggning eller invandringsfrågor.

– Nej, vi vill bara känna trygghet här i vardagen. Östermalm har alltid varit en frizon för mig. Och jag vill att det ska fortsätta vara så. För mig är inte det primära att jag bor i samma stad som kungen och riksdagen huserar i. Det primära är trygghet.

Lena Adelsohn Liljeroth fyller i:

– I Malmö har man ju redan också på ett sätt accepterat mångkulturen, och de följder som kommer med den. De har kommit längre där än här. Där finns kanske andra möjligheter att ta emot alla testosteronstinna unga män som kommer. Vi har inte de möjligheterna på Östermalm.

Ulf Adelsohn tillägger att Malmö skulle bli en utmärkt huvudstad:

– Titta på närheten till Europa, titta på infrastrukturen, titta på mångfalden. Malmö har en mer kontinental stämning som passar för en huvudstad i internationell klass. Det har vi inte på Stockholm på samma sätt, och det skulle ta tid innan vi kommer hela vägen dit. Till dess är Malmö ett utmärkt val, säger Ulf Adelsohn med eftertryck.

Predrag Ali

Ebbas kunnande raderat

Så ska påsken förnyas