V delar ut "moralisk kompass" till skolelever

23 augusti 2016

Med kampanjen ”Tänk om, tänk rätt” tar Vänsterpartiet krafttag om svenska ungdomars moral. En medaljong med foto av Jonas Sjöstedt och en fastnitad kompassnål ska delas ut till alla Sveriges elevrådsrepresentanter inom kort.

– Ungdomarna är vår framtid, och tanken är att medaljongen ska ge dem stöd och vägledning genom livet. Hamnar de i ett moraliskt dilemma kan de ta upp den och fråga ”Vad skulle Jonas göra?”, säger Marcus Liljedahl, förbundsordförande i Ung vänster.

Marcus Liljedahl, förbundsordförande i Ung vänster.
Marcus Liljedahl, förbundsordförande i Ung vänster.

Medaljongen, som är tillverkad av förgylld plåt och aluminium, är tänkt att bäras i ett halsband. I smyckets ena del återfinns fotografiet på partiledaren Jonas Sjöstedt – i den andra sitter en symbolisk kompassnål som pekar åt vänster. Under de kommande veckorna ska den delas ut till elevråden i samtliga kommunala skolor.

– Jonas är otroligt ”moralsäker”. Du kan väcka honom mitt i natten, och han kan ge dig ett korrekt svar på vilken privat- eller världsmoralisk fråga inom ett par sekunder. Jag skulle säga att han har absolut gehör för det moraliskt och politiskt korrekta.

Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten kring det moraliskt riktiga, samt att rent praktiskt tillhandahålla vägledning i människors vardag. Ungdomsförbundet Ung Vänster har upprättat en telefonlinje dit vem som helst kan ringa och testa en åsikt eller ståndpunkt.

– Vi vill ha ett samhälle som är tydligare med vad som är okej att tycka och påstå. Idag är det så oerhört många som trampar i klaveret – och sedan blir uthängda i sociala medier som följd. Vi behöver ett tydligare ramverk som folk kan förhålla sig till. Det råder en enorm okunskap och förvirring där ute.

Har vänstern tolkningsföreträde gällande moraliska frågor?

– Ja, det tycker jag nog. Jag kan hänvisa till ett flertal vetenskapliga undersökningar som visar att vänsterväljare är både mer empatiska och intelligenta än borgerliga väljare. Vore det inte bättre för alla om de här frågorna lämnas över till de som, helt bevisligen, vet bäst?

Är det ett åsiktsregister ni vill upprätta?

– Nja, det här har ingenting med de olagliga register som Säpo och andra fört. Det här gäller inga avvikande åsikter. Det vi vill åstadkomma är en förteckning över testade och säkra åsikter. Tänk dig att det fanns ett komplett register med verifierade åsikter … då hade vi kanske sluppit dårar som Trump och Åkesson, ja vem vet, kanske rentav hela borgerligheten.

En del av kampanjen är också ett förslag om lagändring. Vänsterpartiet vill under större samhällsomstörtande händelser kunna utlysa ”ett särskilt undantagstillstånd” och släcka ner delar av internet temporärt.

Anders Melin