Hur många fel kan du hitta?

Västerås försvarar sitt stavfel

– ”Ni är språkpoliser”

18 mars 2016

”Stadshus Restaurangen.” Hitta felet? Ja, särskrivningen rörde i går upp känslor i Inzoomats Instagramflöde.

Det var på torsdagen som Inzoomat besökte staden Västerås för att gräva lokalt. Och på Instagram dokumenterade vi vårt fotarbete där vår publik kunde följa oss i realtid.

Något flera följare reagerade på var särskrivningen i ”Stadshus Restaurangen” samt den felaktiga användningen av apostrof i ”a la carté”. Användaren ”leifwiklund” skrev bland annat: ”Skattebetalaren förfasas också över särskrivningen och accenten.

I går ställde vi frågan på Instagram till Västerås stad om de helt saknar skrivkunnigt folk på kommunen, men utan att få ett svar.

När Inzoomat i stället ringer kommunen får vi denna kommentar från en tjänsteman på pressavdelningen som vill vara anonym:

– Det är väl ingen stor grej. Ni journalister borde verkligen ägna er åt viktigare saker, folk dör till exempel på Medelhavet. Nej, de här formuleringarna ni syftar på kommer vi inte att ändra.

Men tycker ni inte det är viktigt att kommunens språk gentemot mot invånarna är korrekt?
– Vårt språk handlar om att folk ska förstå, och det gör de. Men själva då, hur bidrar ni till språklig korrekthet? Jag menar: ”Inzoomat”, vad är det för ord egentligen? Det går ju inte att begripa någonstans vad det syftar på.

Vi zoomar in på sådant som ingen annan gör, det är vad vi menar.
– Ja men vad det här landet behöver är färre språkpoliser, inte fler! Ni borde ta er en funderare, säger tjänstemannen och lägger på.

Inzoomat kan dock garantera, trots kritiken, att vi fortsätter vår strävan att vara Sveriges mest alternativa nyhetsförmedlare. Inzoomats uppgift är att belysa sådant som annars inte syns.

Mer från vårt lokala gräv i Västerås:

Predrag Ali