Donald Trump och en friserad Texas Ranger.

100 000 hästar ska vinna valet åt Trump

28 oktober 2016

Nästa vecka släpps de lös. Hundra tusen vita hästar som ska korsa USA och göra reklam för Donald Trump.

”Vote Trump” står det på de röda skynken som ska hänga över manken på hästarna, som också friserats och tuperats för att efterlikna den republikanske presidentkandidaten. Ett unikt och kraftfullt sätt att nå ut till väljarna, menar Trumps kampanjchef Steve Bannon.

Steve Bannon, chef för Trumps kampanj.
Steve Bannon, chef för Trumps kampanj.

– I Amerika har hästen alltid varit en symbol för styrka och virilitet. Det finns inga bättre budbärare för Trumps budskap än de här hästarna.

Hästarna hör till rasen Texas Ranger, en framavlad ras som utmärker sig med sitt utmärkta lokalsinne. ”A Texas Ranger always finds it’s stable” lyder ett texansk ordspråk, vilket Bannon och kampanjstaben tagit fasta på. Planen är att transportera hästarna till bergskedjan Appalachernas fot, invid den kanadensiska gränsen, och på måndag morgon lokal tid släppa dem fria.

– Till en början springer de förmodligen i flock, men sedan kommer de sticka av åt olika håll ju längre ner i landet de kommer. Vi räknar med att vi kommer nå ut till väljare i samtliga delstater, säger Bannon.

De första hästarna väntas vara tillbaka i sina hemmastall inom ett dygn, medan det kan dröja upp till två veckor för de som flugits in från de sydvästra delstaterna.

– Det här visar att vår stab har förmåga att tänka utanför ramarna och åstadkomma fantastiska saker ihop. Vi skriver historia med hästarna! Det är ett helt nytt sätt att kommunicera med väljarna på, och jag tror det här är vad som krävs för att tränga igenom bruset och vinna röster.

Kartan visar Appalachernas utbredning samt den plats där hästarna släpps.
Kartan visar Appalachernas utbredning samt den plats där hästarna släpps.

Kampanjen har redan fått kritik av Greenpeace och Världsnaturfonden som menar att det är djurplågeri att föra bort hästarna från sina hem, vilket Bannon tillbakavisar:

– Hästar älskar att springa. De är födda till det. Men att hålla dem instängda i hagar och stall – det är djurplågeri! Och jag tror de gillar Donald. Han är en riktigt djurvän, och det kan de känna av. Hästar vet mer om oss människor än man kan tro.

För säkerhets skull kommer hästarna att utrustas med GPS-sändare, i händelse av någon av dem inte skulle hitta tillbaka till sin ägare och måste lokaliseras.

Kasper Hausmann