I BabyTinder svajpar du mellan datorgenererade bebisansikten.

Dejta ditt barns förälder

– nu lanseras BabyTinder

5 maj 2016

Det amerikanska teknikföretaget Tinder släpper nu sin nya dejtingapp i Sverige. I BabyTinder svajpar du mellan datorgenererade bebisansikten. Din profilbild morphas samman med den andre användarens bild och resultat blir ett tänkbart gemensamt barn.

Dejtingappen Tinder, där man sveper med tummen mellan presumtiva partners enligt en löpande band-princip, blev snabbt den populäraste dejtingtjänsten i världen. Nu kommer den första i raden av företags mer nischade appar till Sverige: BabyTinder.

– Många har letat efter ett enklare och roligare sätt att bilda familj. Här är svaret, säger Lorraine Pouget på Tinders Europakontor i den belgiska staden Gent.

– Barnlösa kvinnor i storstäderna är en oerhört köpstark grupp. Vi såg ett behov på marknaden helt enkelt.

babytinder5
Skärmdump från appen.

Appen bygger på att användarnas ansiktsdrag extraheras ur bilderna och sammanblandas av Tinders datorer i molnet. I inställningarna kan du välja om du vill se en pojke eller flicka, samt välja mellan olika bakgrundsbilder. Annars fungerar det som i den vanliga Tinder-appen. Om både svajpar höger, och vill förverkliga barnet, så får man möjlighet att chatta med varandra. En nyhet är att man här ges möjligt att direkt köpa eller sälja könsceller i appen, genom att trycka på det blå provröret. Försäljning och köp kräver dock att man tecknar ett särskilt avtal.

– Nu kan man hoppa över allt det där om vad man jobbar med och om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Nu behöver man inte ens ses, säger Lorraine.

Tinder har ett europeiskt centrallager på 20 000 kvadratmeter utanför Gent som mellanlagrar alla försändelser av könsceller. De har byggt ett enormt kylanläggning där könsceller från en halv miljon människor kan lagras och kontrolleras.

– Allt som kommer in kontrolleras noggrant av oss, det kan man vara säker på. Vi gör en fullständig DNA-analys av alla ägg och sperman, säger hon.

Tjänsten har varit igång i USA sedan i december förra året och snart kommer det första BabyTinder-barnet att födas. En pojke väntas födas i Miami i början av september.

– Det är förstås något som vi kommer göra en stor sak av, det är ju en jättegrej för oss.

Försvar- och säkerhetsanalytikern Anders Ekeroth på FRA ser dock ett potentiellt hot med appen, som han uttalat sig om i ett flertal medier.

– Den okontrollerade försäljningen av sperma och ägg av nordisk kvalitet kan leda till att krigarklaner i Mellanöstern kan föda upp muslimska mördarrobotar, som ser ut precis som oss. Det här kan leda till Europas undergång, säger han till Inzoomat.

BabyTinder finnas nu att ladda ned i både App store och Google Play. Till hösten ska företaget också lansera appen DogTinder för hundägare som vill para sina hundar.

Isadora Johansson

Så ska påsken förnyas