Le Pens förslag till fransk flagga, med Napoleon som bakgrund.

Facebook gav le Pen inspiration till ny flagga

26 januari 2016

Med Napoleon som bakgrund i den franska flaggan vill Marine le Pen föra Frankrike framåt. I Sverige har Sverigedemokraterna gått i samma tankar.
– Karl XII vore intressant, säger Jimmie Åkesson.

Marine le Pen är ledare för det nationalistiska partiet Nationella fronten. För franska tidningen le Monde utvecklar hon sina tankar:

Marine le Pen
Marine le Pen.

– Kraften i trikoloren har visat sig vara större än vad jag någonsin har kunnat föreställa mig, även utanför Frankrikes gränser. Vi har Facebook att tacka för mycket.

Det var efter terrordåden i Paris förra året som Facebook snabbt gjorde det möjligt att stötta Frankrike i sorgen. Hon ser gärna att Facebooks grafiska alternativ även utnyttjas institutionellt.

– Napoleon är någon vi i Frankrike ska vara stolta över. Han ska givetvis ingå i våra nationella symboler, säger hon.

Napoleon föddes 1769 på Korsika. Redan 1779 påbörjade han sina militära studier. 1804 lät han kröna sig själv till kejsare över Frankrike efter en rad militära och blodiga segrar över hela Europa. 1811 sträckte sig Napoleons Frankrike över stora delar av dagens Spanien, Italien, och Tyskland.

Som kejsare införde han successivt censur av tidningspressen, ingen kritik tilläts i tal och skrift och oliktänkande hamnade i fängelse.

– Vi har honom att tacka för bland annat grunden till vårt lagsystem, det moderna skattesystemet och att vi använder meter som måttstock, säger Marine le Pen.

I Sverige är reaktionerna än så länge ljumma. Men Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att le Pens tankar är intressanta:

– Vi har ju tänkt själva på detta, på hur den svenska fanan skulle kunna utvecklas. Internt har vi diskuterat kring Karl XII. Men vi har inget skarpt förslag än, säger han.

Predrag Ali