Så här ser Vasiljis ovanliga potatisfynd ut.

Hittade potatis som såg ut som Putin – blev fängslad

25 maj 2016

Vasilji Matvejich Sokoloff, 78, har varit jordbrukare i byn Syrapod utanför Sankt Petersburg i hela sitt liv. I förra månaden skaffade han en smartphone för att hålla bättre kontakt med barn och barnbarn. När han delade med sig av sitt ovanliga potatisfynd i sociala medier blev han snart arresterad av Putins säkerhetspolis.

Vasilji och hans fru Olga.
Vasilji och hans fru Olga.

Potatisen, som har slående likheter med president Putin, spreds snabbt och var det mest delade inlägget på den ryska Facebook-motsvarigheten vKontakte under förra veckan – innan det plötsligt försvann. Enligt uppgift var det säkerhetspolisen som tvingade vKontakte att ta ner den. Då hade dock bilden redan hunnit spridas till internationella sajter.

I måndags skrev Anatolivs barnbarn, Sergej Romanovitj Sokoloff, ett inlägg på vKontakte och berättade att hans farfar blivit arresterad, och han vädjade om sina landsmäns hjälp och stöd. Användarna på vKontakte slöt upp bakom familjen Solokoff och startade snart hashtag-kampanjen #potatoputin, som gick ut på att få användarna att byta sina profilbilder till bilden på potatis-Putin. Idag har 17% av användarna bilden som sin profilbild, enligt New York Times.

En konstnärsgrupp som kallar sig Krasnoye Zatmeniye (ung. ”röd solförmörkelse”) med nära kopplingar till Pussy Riot har under veckan utfört ett flertal aktioner för att visa sitt stöd med familjen Solokoff. De har bland annat hällt ut hundratals säckar potatis på Röda torget i Moskva, samt tagit sig fram till presidentresidenset och smetat potatismos över fasaden. Två av aktivisterna greps och fördes bort i säkerhetspolisens bilar under den sistnämnda aktionen, enligt obekräftade uppgifter i internationella medier.

Igår var Röda torget fyllt av potatis.
Igår var Röda torget fyllt av potatis.

– Putin är ute på djupt vatten den här gången. Folket har verkligen enats kring den här potatisen och familjen Solokoff, säger Hanna Röhle, statsvetare och Rysslandskännare på Försvarsmakten.

Kommer Vasilji att släppas ur fängelset?

– Ja, det tror jag. Det är många som är riktigt förbannade och de gör sina röster hörda. Om han inte släpper bonden kan vi nog få se upplopp i flera städer.

Putin har länge haft ett starkt folkligt stöd, trots att demokratiska reformer uteblivit och mänskliga rättigheter inskärpts. På senare tid har han enat folket i kriget mot terrorism, dit han även räknar grupper som Krasnoye Zatmeniye.

Vasilji Matvejich Solokoff sitter nu på den ökända anstalten Butyrka, där främst författare, journalister och folk som begått grövre snedsteg i sociala medier avtjänar sina straff. Här sitter bland annat Putins forna älskarinna Anna Klorenina som hämnades med att lägga ut en komprometterande bilder på presidenten sedan hon blivit dumpad via ombud. Hon har ytterligare ett år kvar att avtjäna på sitt tvååriga straff.

Anders Melin