Fotens frälsare?

Låt katten äta dina liktornar

– ny trend från Japan

25 augusti 2016

Fotsvamp, vårtor, kartnaglar – det mesta blir bättre om du låter Doctor Cat slicka dina fötter.
Det hoppas i alla fall Wang Li, japansk entreprenör som utvecklat ett nytt hälsokoncept: pedikyr utförd av katter.

Fishspa – fotvård med hjälp av Garra Rufa-fiskar slog igenom stort i mitten av 2000-talet. Specialodlad småfisk åt hudavlagringar direkt från kunders fötter i särskilda fotbad. Efter det spreds fotvårdssuccén över världen.

Nu har en ny trend blossat upp. Doctor Cat heter kedjan som slog upp portarna i Tokyo i juni. Konceptet liknar Doctor Spa:s – fast här används katter istället för fiskar.

Genom att smörja in fötterna med en speciellt framtagen fisksås attraheras katterna till att utföra vad som beskrivs som ”stordåd med dina fötter”.

– Forskning har visat att kattens saliv har en mjukgörande och vårdande effekt, speciellt på hård människohud, säger Wang Li, ägare och grundare av Doctor Cat.

Fisksås på fötterna sätter katten i arbete,

En behandling med fyra katter tar cirka 30 minuter. Även längre behandlingar erbjuds, och med olika sorters katter, alla med sina särskilda slick- och gnagegenskaper.

Men öppningen har varit långt ifrån problemfri. Djurrättsorganisationer har protesterat och Doctor Cat har fått fönster krossade och slagord sprejade på sina fönster. Ägaren och grundaren Wang Li tar dock det hela med ro.

– Katterna älskar det och kunderna är nöjda. Varför göra skillnad på katt eller fisk? Det är ju djur båda två.

Doctor Cat har bara haft öppet i två månader. Men redan planeras fler salonger, främst i Japan. Det betyder även inköp av nya ”fotarbetare”, som Wang Li kallar sina katter.

– Målet är att ha egen uppfödning som kan mätta behovet av djur, något vi inte klarar för tillfället eftersom vi expanderar så snabbt, berättar Wang Li. Nu måste vi importera, främst från Azerbajdzjan där katter är billiga.

– Men våra djur har samtidigt fördelen att inte behöva lika mycket foder som en normal katt, eftersom de äter mycket död hud vid behandlingarna.

Originalet.

Om Doctor Cat någonsin kommer till Europa återstår att se. Succén i Japan är i alla fall ett faktum, och flera kritiker har tystats av lovord från kunder som älskar konceptet.

Wing Youngnin, 21 år, besöker Doctor Cat för tredje gången:

– Det var min mormor som tipsade mig. Hon hade plågats av extrem psoriasis länge och hade prövat allt. Efter två besök hos Doctor Cat var hennes problem nästan borta, berättar Youngnin.

– Jag är mycket nöjd. Jag hade extrema liktornar innan men nu är mina fötter nästa som nya. Och katterna är ju så gulliga!

Ulrika C Bergh