Milton Husk äger flera bolag inom livsmedelsindustrin.

Miljardär vill skicka kyckling i rör under Atlanten

24 november 2016

Matmiljardären Milton Husk planerar att bygga ett transportrör över Atlanten. Röret ska snabbare och billigare förse den amerikanska kontinenten med djupfryst kyckling.

ChickenX, Chickla och såsmärket SalsaCity är kanske inte särskilt kända varumärken för gemene man, med de är underleverantörer till både McDonalds och Sibylla i Sverige. På fredag kommer Milton Husk, mannen bakom kycklingimperiet, till Stockholm och föreläser på Sthlm Food Tech Festival.

– Milton är en enorm inspiratör för hela matbranschen. Om det inte var för personer som honom hade vi förmodligen fortfarande ätit näver och nässlor, säger Pontus Lindén, utvecklingschef på Findus.

Husk startade sitt företag på Irland under 1980-talet, och expanderade snabbt över hela Storbritannien. Nu är största marknaden Kanada och USA, och det är dit Husk nu vill dra det 400 mil långa röret för att billigare och snabbare kunna möta den ökande efterfrågan på kyckling. Röret ska löpa från Irlands kust, där Husk sedan länge har stora fabriker, till slutdestinationen i Cartwright i kanadensiska delstaten Newfoundland. Där ska också en ny distributionscentral byggas.

Röret ska gå mellan Irland och USA.
Röret ska gå mellan Irland och USA.

Enligt Husks insändare i brittiska tidningen The Telegraph ska den djupfrysta kycklingen slungas fram med en hastighet på 4500 km/timmen i vakuumtäta rör på havets botten. Kycklingarna smörjs in med elektromagnetisk gel innan avfärd, och behöver sedan bara några få amperes strömstyrka för att få skjuts nog att klara de 330 milen över Atlanten.

Husk framträder sällan offentligt och omnämns i brittiska medier som skygg, men i december kommer han till Sverige för att ge en exklusiv föreläsning om hur han ser på framtidens försäljningskanaler. Pontus Lindén kommer att vara på plats:

– Vi har följt planerna med Atlantröret med stort intresse på Findus, och alltmer börjat ifrågasätta våra egna distributionskanaler. Tänk dig att ha en frys som alltid är full av färdigrätter – levererade genom ett rör i väggen! Så ser min framtidsvision ut.

De största hindren för byggandet av röret är av juridisk och politisk natur. Men Pontus Lindén tror bara det är en tidsfråga innan de är undanröjda:

– Milton har en hel stab av jurister. Det kommer säkert ta dem ett par år, men på sikt är den här utvecklingen omöjlig att stoppa. Det är så här framtiden ser ut.

Robert Rosén