I tjugo minuter bibehöll simmarna formationen.

Högerextrema konstsimmare formerar sig i Östersjön

27 november 2016

Tidigt i morse genomförde lettiska konstsimmare en nazistisk manifestation i Östersjön. I dryga tjugo minuter bildade simmarna ett hakkors i det iskalla vattnet. Rysk säkerhetstjänst tros ha finansierat aktionen.

Formeringen ägde rum klockan 06:20 i Östra Gotlandshavet, cirka sjuttio sjömil från Gotlands södra udde. Aktionen filmades från en helikopter och direktsändes på den högerextrema gruppen ”Latvijas Lauvas” Facebook-sida.

Janis Kalnins, expert på högerextrema grupper i Baltikum.
Janis Kalnins, expert på högerextrema grupper i Baltikum.

Inzoomat pratade med docent Janis Kalnins, som länge forskat på baltisk högerextremism:

– De här killarna är definitivt inga riktiga konstsimmare. De är unga, arbetslösa arbetargrabbar som radikaliserats och nu används av Ryssland och Putin i deras propagandakrig mot EU och liberalismen. Att de här killarna på egen hand skulle ha samordnat en sådan här attack finns inte på kartan, säger han.

– Putins plan är att destabilisera och försvaga Europa, och för honom kostar det inte mycket att betala några unga, förbittrade letter att utföra något sådant här. Det är så man maximerar en minskande propagandabudget! Och för de här killarna är det en drömlott. Ifall de grips får de högst några månader i fängelse, sedan kan de komma ut och leva som kungar.

Kalnins menar att det här är en konsekvens av Europas och USA ekonomiska sanktioner mot Ryssland, som nu tvingar det ryska propagandaministeriet att tänka nytt. Och han tror att det här bara är början.

– Attacker av den här typen är nästintill omöjliga att skydda sig mot. Östersjön är stor och det är omöjligt att veta vilka fiskefartyg som har konstsimmare ombord. Vi blir nog tvungna att vänja oss vid den här typen av politisk gerillamarknadsföring i framtiden. Jag tror det här är början på ett digitalt och viralt propagandakrig.

Den svenska kustbevakningen var på plats dryga timmen efter aktionen. Ett flertal dykare genomsökte då platsen efter teknisk bevisning.

– Det kommer inte hitta mycket, möjligen lite björnister som lossat från simmarnas kroppar. Nej, jag tror snarare att det kommer handla om digital bevisföring i det här fallet.   

Lettlands regering har ännu inte kommenterat händelsen och svenska utrikesdepartementet hänvisar till en kommande presskonferens.

Mona Lisander