Öresundsbron nedmonteras – skeppas till Nordkorea

10 januari 2016

Nu ska Öresundsbron rivas, efter beslut av regeringen i går. Köpare av bron är staten Nordkorea som bygger upp den över gränsfloden till Sydkorea, och därmed öppnar sina gränser.
– Bron gör större nytta där än här. Jag är stolt över att vara svensk i dag, säger statsminister Stefan Löfven.

Med start i februari monteras bron ner. Beslutet togs i går av statsminister Stefan Löfven. I närmare 15 år har den bundit ihop Sverige med kontinenten, men nu går Malmösymbolen samma öde till mötes som Kockumskranen en gång gjorde och säljs till Asien.

– Det var ett lätt beslut. Bron fyller inte längre sitt syfte här, säger Stefan Löfven.

Beslutet har lett till glädjeyra världen över. De asiatiska börserna pekar sedan i morse spikrakt uppåt, och i Sydkorea rapporteras folk ha gått ut på gatorna i vilt festande.

– Det är en historisk dag, säger Ban Ki Moon, FN:s generalsekreterare.

Mellan Nord- och Sydkorea kommer nu gränsen att öppnas. Initiativet kommer från Nordkorea som enligt uppgift länge har varit intresserat av Öresundsbron. Högt uppsatta personer med insyn bekräftar att Kim Jong Un, Nordkoreas högsta ledare, till slut har insett att fri handel och rörlighet mellan länderna enbart för med sig positiva effekter för det Nordkoreanska samhällsbygget. Den nordkoreanska ekonomin har under de senaste 15 åren krympt för varje år, och landet har länge hotats av statsbankrutt.

Stefan Löfven bekräftar att samtal har förts under en lång tid:

– Vi har haft diplomatiska förbindelser ett tag. De har tydligt visat sitt intresse för vår bro. Jag är stolt i dag över att vara svensk, säger han.

Även Anna Kinberg Batra, M, menar att beslutet att sälja bron är positivt, inte minst med tanke på priset: 28 miljarder kronor.

– Regeringen har uppenbarligen förhandlat bra. Pengarna kommer väl till nytta i de svenska statsfinanserna, särskilt med tanke på hur regeringen har vanskött landet sedan den tillträdde.

På Koreahalvön står nu familjer på båda sidor av gränsen redo att återförenas efter 70 år av en delad Koreahalvö. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är lyrisk:

– Det är en seger för folket, säger han. Det är bara synd att vi i Sverige inte kunde upprätthålla det som Nordkorea nu skapar: ett öppet och fritt samhälle.

Nordkorea har meddelat att de ämnar slopa broavgiften. Dessutom kommer bron förses med cykelbana, något som många har saknat mellan Sverige och Danmark.

– Det visar hur stor medvetenheten kring miljöfrågor har blivit globalt, säger Åsa Romson, Mp.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att en mycket viktig seger är nådd:

”Vi har tagit stora steg att lyckas med vår politiska mission, att påverka den svenska politiken i en nationalkonservativ riktning. Men ännu är vi inte klara.”

Under slutet av 2017 kommer bron vara fullt uppförd mellan de två koreanska länderna. På Twitter spekuleras det redan om bron kan resultera i ny TV-serie för den nordkoreanska statstelevisionen.

Uppdatering 2016-03-15
Inzoomat kan idag avslöja att nordkoreanska staten ger ut ett frimärke för att hedra affären mellan länderna. På vår facebooksida kan du se frimärket.

Predrag Ali