Lasse Dahlquists sång om Röde Ned går varm.

Svensk schlager toppar Trumps spellista

26 mars 2017

”Hallå du gamle indian” – den svenska schlagerklassikern – har blivit en viral succé. Detta efter att det framkommit att låten toppar president Donald Trumps ”inre spellista”.

Att Vita Huset har stora problem med läckor är allmänt känt. Men denna inkontinens förefaller nu inte enbart vara negativ. Rättighetsinnehavarna till Lasse Dahlquists 40-talssuccé har under den senaste veckan fått ett både oväntat och efterlängtat tillskott i kassan. Detta sedan ”Hallå du gamle indian” klättrat högt på listorna över de mest strömmade låtarna hos Spotify och Apple Music.

Bakgrunden är en serie läckor om Donald Trump som tidningen The New Yorker avslöjade i början av februari. Där framkom att Trumps främsta rådgivare utgörs av hans inre röster.

– De talar om för mig att jag vann valet med flest röster någonsin. Att min installation samlade den största folksamlingen någonsin – någonstans, berättade Trump bland annat för tidningens källa.

– Det är otroliga röster, de gör ett fantastiskt jobb! sa presidenten.

Trump menade vidare att medias oförmåga att rapportera det som rösterna föremedlar gör journalister till ”de mest oärliga människorna på jorden”.

Tidningen Washington Post följde två veckor senare upp med nya fakta. Presidenten hör inte bara röster, utan även musik ­– han har helt enkelt en inre spellista! Enligt uppgift rör det sig dock inte om någon premiumvariant, utan en helt annonsfinansierad modell. Låtarna avbryts med personligt riktad reklam, som handlar om allt ifrån Ivanka Trumps tvålar, golfresor och de bästa trädgårdsmurarna till nya sparprodukter från banken Goldman Sachs.

Sändning pågår.
Mottagning pågår.

Det som emellertid har överraskat mest är själva innehållet på spellistan. Att Frank Sinatras ”My Way” och ”New York, New York” skulle ligga högt hade låga odds. Men att den skulle toppas av Dahlquists nostalgiska slagdänga hade nog ingen tippat. I Washington Post gör man kopplingen till Donald Trumps påstådda svenska ursprung, samt det uppmärksammade uttalandet om att ”något har hänt i Sverige”.

Men det slutar inte där. Lika överraskande är det att okända indiebandet Vit Päls från Malmö finns med med låten ”Turning Torso”. Här kan det vara Trumps intresse för iögonfallande byggnader som spelar in. Även textraden ”Malmö i februari – det är det värsta som har hänt” anses ha direkt koppling till Trumps uttalanden om Sverige.

Läs artikeln i New Yorker