Förövarna uppges ”inte ha förstått” var de befunnit sig.

Svenska elitsoldater ”ollade”Klagomuren

– ”relationerna ansträngda”

14 mars 2017

Svenska elitsoldater har filmats när de ”ollar” Klagomuren i Jerusalem. Filmsekvensen, tagen nattetid via övervakningskamera, har fått Israels regering att gå i taket.

– Oacceptabelt, säger utrikesminister Avigsidor Lieberman.

Enligt ett skarpt formulerat pressmeddelande så kräver Israels svenska ambassadör Isaac L Erhur offentlig svensk ursäkt, och att Sverige klargör sin syn på hur helgedomarna i östra Jerusalem ska behandlas.

En israelisk ambassadtjänsteman, som vill vara anonym, säger det hela passar in ett tydligt mönster där Sveriges knyter allt närmare relationer med palestinierna på bekostnad av Israel.
– Det infekterade relationen mellan Sverige och Israel blir knappast bättre av detta, säger han.

”Nu är det lem igen,
å nu är det lem igen
– för lemmen står ju i Jerusa!”.

Historien om hur två svenska fallskärmsjägare ollar (”beröra något med främre delen av penis”, Wiktionary) Klagomuren i Jerusalem har också fått stor spridning i sociala medier. Inte minst den ljudupptagning som finns från händelsen där de två soldaterna hörs skandera ”Mors lilla Olle i Jerusalem gick” och ”Så här gör fallskärmsjägare Olle var han sitter och var han står” samt ”Nu är det lem igen, å nu är det lem igen – för lemmen står ju i Jerusa!”.

I förhör har männen uppgett att de inte förstått att muren varit en helgedom, utan trott att det rört sig om någon slags klättervägg eller offentlig utomhustoalett.

Upprörd. Utrikesminister Avigsidor Lieberman.
Upprörd. Utrikesminister Avigsidor Lieberman.

– Efterkonstruktioner! ryter utrikesminister Lieberman.

Klagomuren ligger i det av Israel sedan 1967 ockuperade arabiska Östra Jerusalem. Att svenska soldater skändar den främsta judiska helgedomen tolkas som att Sverige har valt sida även i frågan om Jerusalems framtida status (den nuvarande svenska regeringen har ju tidigare gått i spetsen för att erkänna Palestinas självständighet).

Från svenskt håll har man valt att tona ned händelsen som ett ”fylleupptåg iscensatt av privatpersoner”. I förhör har det dock framkommit att männen även haft för avsikt att besöka Klippmoskén och de äldsta delarna av födelsekyrkan i Betlehem. Det är inte säkerställt vilka avsikterna har varit, men de ska under samma resa enligt envisa rykten ha setts ”stryka omkring iförda svenska militärbaskrar” intill den talarstol som färdigställts för påven i ett litet snickeri utanför Rom.

Från UD tar man avstånd från soldaternas beteende, som beskrivs som ”varande bortom all hyfs”, men att händelsen inte har någonting som helst att göra med Sveriges officiella ställningstaganden.

Hans-Bertil Tranquist