Klyftigare är de flesta.

Trummisen – smartast i bandet

”Gitarrister självupptagna”

12 januari 2017

Nej, Ringo var ingen andrahandsfigur i Beatles. I själva verket var trumslagaren från Liverpool den i bandet med högst IQ.

Det slås fast i en stor amerikansk vetenskapsstudie där forskare undersökt intelligenskvot och simultankapacitet hos rock- och popmusiker. Och resultatet, som nyligen presenterats i Global Science Report, visar att i nio fall av tio hamnar slagverkare och trummisar i topp.

– Givetvis har det att göra med förmågan att hantera flera processer samtidigt, säger Davis M Sanyaro vid Michigan State University.

– Men inte enbart. Den fysiska aktiviteten ger i sig också en större hjärngenomblödning som i sin tur påverkar slutlednings- och associationsförmåga. Trummisar är helt enkelt intelligentare!

Studien omfattar 20 000 försökspersoner och har pågått i 11 år. Förutom trummisar har gitarrister, elbasister, klaviaturspelare och blåsmusiker undersökts.

Nidbild?
Nidbild?

– Sologitarrister hamnar som regel lägst i intelligenstesterna. De är ofta självupptagna, asociala personer som har svårt att samverka. Men det tror vi har mer med själva solorollen att göra än neuropsykologiska faktorer. De blir helt enkelt vana att stå främst på scenen och glömmer att det finns en omvärld.

– Basister tenderar att vara mer introverta, men psykiskt stabila. Pianister är nervöst lagda men i gengäld uppfinningsrika, ofta på gränsen till det överkreativa.

Sanyaros studie, som kallas Neurological and Intellectual Capacity on Rock Instrumental Categories, visar emellertid att trumslagare klarar sig bäst. Förutom högre hjärnkapacitet är de oftare också lojala, sociala och har god fysik – i långt högre grad än alla andra jämförelsegrupper.

– Det skämtas ofta om att trummisar är lågbegåvade och någon sorts dreglande andrahandsfigurer, till exempel i Disneys gamla film om Snövit och de sju dvärgarna. Där är det Toker som spelar halvgalen slagverkare. Eller Animal, trummisen i The Muppet Show – så sjövild att han ofta behövde tjudras bakom kaggarna.

– Kul personligheter, javisst. Men ointelligenta, knappast – det är djupt missvisande, säger Davis M Sanyaro.

Frank Bouvin