”Icke-patriotisk” tallrik.

Trump stoppar kinamat

– ”oamerikansk gegga”

12 februari 2017

Donald Trump korståg mot ”fientligt sinnade element och företeelser” fortsätter. I morse svensk tid utfärdades ett påbud som innebär ett omedelbart stopp för servering av all slags kinesisk mat på restauranger i hela USA.

– Vi ska bygga en mur runt den traditionella amerikanska matkulturen. Och det första som ska åtgärdas är att stoppa denna oamerikanska gegga, kallad kinamat, sa den nytillträdde presidenten.

– Kinesisk mat består i princip bara av halvråa, snabbt ihopslafsade ingredienser, dränkta i soja och glutamat. Till råga på allt serverad av snedögda icke-patrioter som inte kan säga ”r”, sa Trump, biträdd av Sonny Perdue, nyligen utsedd till jordbruksminister i Trumps kabinett.

Perdue är doktor i veterinärmedicin, spannmålshandlare, åkare och tidigare guvernör i delstaten Georgia. Han kommer från en konservativ och starkt troende bondsläkt och uppges dela Trumps protektionistiska matvision till fullo.

– Vi måste värna vår egen kokkonst, dels av ekonomiska skäl, dels av rent kulinariska. Vi har starka mattraditioner: Hamburgare, T-bone steak, vita bönor i tomatsås och majsgröt, sa Sonny Perdue.

Sonny Perdue, ny jordbruksminister.
Sonny Perdue, ny jordbruksminister.

– Ja, och BBQ-wings med Blue Cheese-dip! Och Pepsi! Plus en massa annan toppenmat. Fantastiskt käk! fyllde Trump i.

Trump och Perdues påbud har redan väckt starka reaktioner i Peking. Xi Jinping, Folkrepubliken Kinas högsta ledare, väntas göra ett uttalande senare idag. Många kineser har bott i USA i generationer och högst väsentligt bidragit till landets välstånd, något som dock inte alls tycktes bekymra presidenten:

– Sojasås? Vad är det? Egentligen? Jo, brunt saltvatten, bara! Inte bra, inte bra alls. Jag har aldrig ätit sojasås i hela mitt liv, jag vill inte bli lurad – jag går inte på sådant där, sa Donald Trump.

Frank Bouvin