Posted in Svenska Tidningars Historia

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter Posted on 8th juni 2019

Dagens Nyheter

Den 23 December 1864 släpptes det första numret av Dagens Nyheter. Tidningens skapare var Rudolf Wall, en man som tidigare misslyckats i olika affärer men var ivrig i sin nya idé. Meningen var att tidningen skulle börja säljas på morgonen och behandla aktuella ämnen. Övriga tidningar som var aktuella vid denna tid kom ut på eftermiddagen och riktade sig främst till det övre samhällsskiktet. Detta ville Rudolf Wall förändra. Tidningens läsare var vanligt folk såg han framför sig och Dagens Nyheter skulle fyllas med såväl information som humoristiska texter. Rudolf Wall var inte royalist och han tänkte också använda Dagens Nyheter i politiska syften.

Morgontidning

Till skillnad från andra tidningar skulle Dagens Nyheter levereras till sina kunder och till ett fördelaktigt pris, något som hotade andra tidningar vid den här tiden. Många tvivlade ändå på Rudolf Walls idé med tanke på hans tidigare historik. De vågade dock inte chansa och de flesta tidningar började liksom Dagens Nyheter med att plikttroget dela ut senaste bladet på morgonen.

Omåttligt populär

Dagens nyheter kom att bli väldigt populär och det skulle bara dröja två år innan tidningen gick med vinst. Tidningen fortsatte att belysa, engagera och ifrågasätta makten vilket föll läsarna väl i smaken. Med vilja och mod hade Rudolf Wall genomfört sin idé och den kom att bli en framgångshistoria under hans tid. Han fick sin revansch och kunde tysta sina konkurrenter som tvivlat och skrattat bakom hans rygg.

Frisinnad, liberal, oberoende liberal

Dagens Nyheter har benämnt sig som frisinnad, liberal och oberoende liberal. År 1888 köpte Bonnier aktier i tidningen och 1944 kom Expressen att bli dotterbolag till Dagens Nyheter. Det har funnits många redaktörer sedan 1864 och tidningens popularitet har gått i vågor.

I dag har tidningen hunnit genomleva några motgångar med minskat antal läsare och den förändringen tycks bestå. Det beror på ett flertal faktorer som t ex den s.k tidningsdöden men också att konkurrenten SvD fick ett uppsving. Tidningen har trots det haft ett relativt intakt anseende men mätningar har visat att var åttonde läsare har minskat förtroende för tidningen sen Peter Wolodarski tog över som chefredaktör.

Dagens Nyheter riktar sig främst till Stockholm och har så gjort från starten. I dag är antal läsare cirka 570 000 i print och cirka 600 000 digitalt.

magnetism