Posted in Falska Nyheter

Det här gäller vid hjul- och däckbyten 2020

Det här gäller vid hjul- och däckbyten 2020 Posted on 3rd maj 2020

Trots att reglerna kring sommar- och vinterdäck sällan ändras är det en sådan grej som ofta behöver fräschas upp i minnet. Här är en sammanfattning om reglerna kring däckbyten och en litet förtydligande om vad däckbyte innebär.

Först definitionsfrågan: När du ska byta till sommardäck eller vinterdäck är det egentligen hjulen du byter – ett hjulskifte, helt enkelt. Det betyder att kompletta hjul med däck och fälgar byts ut beroende på säsong. Byte av endast däcken görs normalt bara om däcket är slitet eller skadat.

Vad gäller kring vinter- och sommardäck då? Jo, vinterdäcken måste vara på under följande datum, om det är vinterväglag:

  • 1 december – 31 mars

Vinterdäcken kan vara med eller utan dubbar. Vad som räknas till vinterväglag är frost, snö, is eller snömodd på vägen. Skulle det råda några tveksamheter om vad som gäller är det polisen i området som slutgiltigt bestämmer om väglaget räknas som vinterväglag eller inte.

Det är också tillåtet att ha dubbdäck under följande datum:

  • 1 oktober – 15 april

Övrig tid ska dubbdäcken vara av, såvida det inte skulle vara vinterlag, eller om väderprognoserna säger att det är sannolikt. I de fallen är det också tillåtet att ha dubbdäck.

Det finns så klart undantagsregler som testkörning av bil under en reparation och liknande, men ovanstående är vad du behöver veta generellt. All information finns annars på Transportstyrelsens hemsida.

magnetism