Posted in Allt om nyheter

Nyhetsfotograf

Nyhetsfotograf Posted on 28th mars 2019

Nyheter är inte bara journalistik i text, utan även i bild. Många historiska och oförglömliga ögonblick har fastnat med hjälp av kamerans lins och spridits över hela världen. Det är bilder som väcker hopp men också bilder som speglar en brutal tillvaro, sönderslagen av mord, krig och naturkatastrofer.

Nyhetsfotografer söker sig världen runt efter att hitta ett speciellt ögonblick att föreviga. De tar sig till sportevenemang för att fånga adrenalinet i sporthallen eller till en krigszon för att genom bild berätta om de civilas öde och militärens framfart. Fotografierna kommer att beröra ett stort antal människor och utgöra en stor del av en artikel eller ett nyhetsreportage.

En av de mest kända fotografierna är på flickan Kim Phuc från Vietnam under ett napalmanfall, taget av Nick Ut. Den bilden har kommit att bli en symbol för de grymheter den vietnameiska befolkningen utsattes för. Bilden är nästintill lika omtalad i dag som då. Både Kim Phuc och Nick Ut har tilldelats utmärkelser och priser efter det omtalade fotografiet.

Arthur Fellig är ett annat exempel på en fotograf som fångade New York under en tid som präglades av oroligheter. Det var 30-tal och staden skakades av uppgörelser i undre världen. Arthur Fellig var ofta på brottsplatser och dokumenterade misshandel och mord. I många år var fotografen relativt okänd men har i dag fått en erkänd status för sitt gedigna arbete.

Det krävs mod, tålamod och öga för ögonblick för att klara av jobbet som nyhetsfotograf. Idag kan man söka till Nordens Fotoskola som erbjuder utbildning i bildjournalistik. Utbildningen är på tre år och där tränar man men också förbereder sig på kommande uppdrag. Man går i genom grunderna i fotografering, anpassar sig till olika media och kommer ut från utbildningen med ett portfolio och en chans att slå sig in på marknaden.

magnetism