Posted in Svenska Tidningars Historia

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet Posted on 13th januari 2020

Svenska Dagbladet

Den 18 december 1884 gick det första numret av Svenska Dagbladet i tryck. Chefredaktör Axel Jäderin och redaktör Oscar Norén var de som varit drivande i att tidningen SvD kom att födas just den vinterdagen. Tidningen bjöd i huvudsak på nyheter, väderlek och annonser. Svenska Dagbladet var till en början konservativ men blev sedan mer liberal. I dag står tidningen under beteckningen ”obundet moderat”.

Nyheter, ledare, näringsliv

SvD i dag består av flera delar, i huvudsak nyheter, ledare och kultur men även Näringsliv har en del med senaste nytt inom bl a ekonomi. Det finns nyheter om bostäder men även en del nyheter för unga, SvD Junior. Idagsidan ryms även i SvD och behandlar ämnen som psykisk ohälsa och vardagsproblem.

Nytt tillskott

Det nyaste tillskottet i Svenska Dagbladet är deras ”SvD-Perfect Guide” med artiklar, reportage och olika krönikor som utkommer på helgerna. Reportagen är mer inriktade på nöje och fritidsliv än aktier och har många feel good-artiklar.

SvD riktar sig främst till Stockholm och har så gjort sedan starten. Antal läsare har till skillnad mot andra tidningar ökat och tidningen läses dagligen av 244 000 läsare.

magnetism