Posted in Falska Nyheter

Tidigare pandemier i närtid

Tidigare pandemier i närtid Posted on 9th april 2020

Coronaviruset är förstås inte den första pandemin som drabbat mänskligheten. Dock är det många av oss som lever nu som inte varit med om en pandemi i samma skala som corona. I det här inlägget ska jag gå igenom pandemier som inträffat under 1900-talet samt hittills under 2000-talet.

På grund av coronaviruset kommer vi kanske få leva under särskilda förutsättningar för en tid framöver. I och med det blir det ännu viktigare att din verksamhet fungerar som det ska. Intrum är ett av Europas ledande företag inom kredithantering. Deras medarbetare utbildas löpande i hur de ska hantera skuldsatta människor på ett humant sätt. Om du har någon som behöver tillkännages en delgivning är de det självklara valet. Oavsett om det handlar om uppsägningar, betalningsförelägganden eller handräckningsmål är deras personal diskret och professionell.

Fem pandemier under 1900-talet

Under 1900-talet inträffade totalt fem stycken pandemier. Den första av dem var Spanska sjukans som spreds mellan 1918 och 1920. Totalt var det ungefär 50 miljoner människor som avled under de två åren.

Den andra pandemin kallades för ”Asiaten” och spreds mellan 1957 och 1958. Totalt 5 miljoner människor avled.

Hongkonginfluensan som spreds mellan 1968 och 1970 är en av de senaste riktigt omfattande pandemier som många människor fortfarande minns. Den dödade någonstans mellan 1 till 2 miljoner människor. Orsaken till att uppskattningen är såpass osäker är för att det är oklart hur många som dog i världens fattigare delar.

Utöver de tre nämnda inträffade också två pandemier som var av ett mildare slag. Båda påminde om Spanska sjukan. De florerade 1946 samt 1977.

Två pandemier under 2000-talet

Under 2000-talet har världen hittills drabbats av två olika pandemier, inräknat coronaviruset. Svininfluensan var ett virus som upptäcktes i Mexiko som började spridas under våren 2009. Smittspridningen avtog under sedan vår och tilltog i en andra våg under hösten. Nu klassar världshälsoorganisationen Svininfluensan som en vanlig säsongsinfluensa.

Bra med förkunskaper

Att känna till lite om tidigare pandemier kan vara ett bra sätt att få perspektiv på vad som händer just nu. Nu ska coronavirusets utbrott tas på stort allvar. Hur vi än vrider och vänder på saken kommer många människor att fara illa. Det kan dock vara värt att ha i åtanke att stämningen i världen just nu i någon utsträckning drivs på att nyhetsflödet. När svininfluensan spreds över världen 2009 hade smarttelefonerna knappt slagit igenom. Idag har nästan alla en smartphone i näven, och nyhetsflödet har anpassats därefter.

Om du vill hålla koll på hur läget ser ut i Sveriges rekommenderas du att i första hand söka information hos Krisinformation, där finns uppdaterad och aktuell information från svenska myndigheter. Tills stormen blåst över: Ta det försiktigt, tvätta händerna ofta och undvik stora folksamlingar.

magnetism