Våldet har ökat i samhället och nonchalansen mot medmänniskorna växer på många håll. Detta har resulterat i att allt fler busschaufförer och personal på pendeltågen upplever att de blir utsatta för våld och hot om våld under arbetstid. Även sexuella trakasserier förekommer.
Otryggheten bland personalen börjar sprida sig, speciellt på de linjer som ofta är stökiga och går mot utsatta områden. Väktare har börjat åka med ombord på tågen och tågpersonal arbetar ofta två och två för att kunna hjälpa och stötta varandra.
Ökat våld och otrygghet
Ett ökat våld mot tågvärdar och busschaufförer har lett till att personal på flera ställen i Sverige nu har kroppskameror på sig under arbetspassen. Det är inte endast poliser och väktare som har det numera, utan även biljettkontrollanter, tågvärdar och busschaufförer. Det har testats i olika omgångar på flera håll runt om i landet för att se om kroppskameror på ombord-personalen verkligen fungerar, och de som haft kamera uppger att det har haft en avskräckande effekt och situationerna har oftast kunnat lugnas ner betydligt snabbare. Att busschauffören eller tågvärden talar om att personen blir filmad har alltså en klart avkylande effekt. Kroppskamerorna kommer främst användas på linjer och tidpunkter då det generellt är stökigare ombord på buss eller tåg, för att ge personalen en bättre arbetsmiljö och möjlighet att kunna framlägga bevis om något skulle hända.
Bra arbetsmiljö är oerhört viktig
För att ta reda på vad de anställda tycker och tänker behövs det ibland genomföras lite enkäter och utvärderingar. Detta kan vara både bökigt och ta en del tid i anspråk för en arbetsgivare eller personalchef, och därför kan det vara en mycket smidigare lösning att ta hjälp utifrån, av ett företag som är objektivt och neutralt i fallet. Questback erbjuder företag medarbetarundersökningar med en djupare analys för att kunna få bättre framgång i företaget. Det handlar även om att skapa engagemang hos anställda, öka produktiviteten och få en så låg omsättning av personal som möjligt. Att ta reda på vad personalen tycker och tänker och hur saker kan utvecklas till det bättre är en väldigt viktig del i arbetsmiljön, och med en bra arbetsmiljö blir jobbet också gjort på ett bättre sätt och sjukskrivningarna minskar markant.
Busschaufförerna i Töreboda, Götene och Mariestad har tröttnat på att folk vägrar betala biljett för sin åktur. Efter en insändare i tidningen tog en av busschaufförerna pennan i näven och satte ihop en protestlista som över 50 andra chaufförer har skrivit under. De vill få ett slut på gratisåkandet och att de som beter sig illa och vägrar kliva av utan att inneha giltig biljett ska få påföljder.
Kan kränka integriteten
Att ha kroppskameror på personal ombord kan kränka andra resenärers integritet anser Datainspektionen och vill ha klarare besked om hur den inspelade informationen ska hanteras av bland annat SL, som fick bakläxa. Just kroppskameror är undantagna från tillståndsplikten, men det handlar ändå om att kunna ansvara för att uppgifter om folk inte missbrukas. Kamerabevakningslagen finns att läsa mer om hos Datainspektionen.